×

Recensie

Alternative

08 januari 2017

Jessica Sligter

A Sense Of Growth

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Grappa Records

A Sense Of Growth Jessica Sligter Alternative 4 Jessica Sligter – A Sense Of Growth Written in Music https://writteninmusic.com

Jessica Sligter is een artieste die tegenwoordig in Oslo resideert, maar ook een connectie heeft met Nederland. De muzikante die ook vertrouwd is met opnameregistratie en mixing zoekt de grenzen van de popmuziek op, en laat daarbij een fascinatie voor experimentelere kantjes horen. Met A Sense Of Growth maakte ze een album waarop politieke theorie, gender politics en dergelijke aan bod komen. Het is haar vierde album inmiddels, na haar debuut Balls And Kittens, Draught And Strangling Rain onder de JÆ noemer, het zijproject Sacred Harp en de uiterst donkere voorganger Fear And The Framing, waarvan de opnames ergens tussen Oslo, Bergen en Amsterdam plaatsvonden.

Met die laatste gaf ze onder meer op erg directe wijze te kennen dat ze niet in hokjes gestopt wil worden. Voor de eerste keer voer ze een muzikale koers onder eigen naam en dat lijkt haar ontzettend te bevallen. Was haar debuut nog zwanger van freaky folk en akoestische geluiden, dan heeft ze die nu wel verruild voor een piano en veel synths en dat gaat haar goed af.

Als voornaamste invloeden dist ze een integere singer-songwriter als Gillian Welch op, om die direct te counteren met de permanent creatieve Björk, die maar blijft verbazen. Op het eerste zicht misschien een wat vreemde combinatie, maar toch klopt het plaatje. Bij beluistering van A Sense Of Growth valt op hoezeer zij schatplichtig is aan singer-songwriters als Judee Sill, Liz Green of de kwetsbaarheid van een Joni Mitchell, maar evengoed haar muziek laat beïnvloeden door meer electronische geluiden.

In een goed halfuurtje biedt ze de luisteraar zeven songs, wat wellicht een magere buit lijkt. Daartegenover staat dat haar album net door die gebaldheid aan kracht wint. Opener Surrounds, Surrounds Me dat geschreven werd voor een concert samen met Susanna Hval ontwikkelt zich maar tergend traag. Lichte, maar solide drumtikjes. Ze ging in de grote stad wandelen en wat ze daar aantrof bood haar geen geluk. Gaandeweg ontbolstert zich hier pop noir, met weirde gitaarlickjes. Het nummer biedt echter een degelijke toegang tot de muzikale (en inhoudelijke) wereld van Jessica Sligter.

Sligter is goed omringd, onder meer door Timm Mason op synths, Eyvind Kang (zie ook Mr Bungle, Animal Collective, John Zorn) op viool en bas, Dave Abramson op drums en percussie, Randall Dunn op synths en tenslotte ook vocaliste Jenny Hval. Het fundament blijft echter wel haar aparte, uit de duizenden herkenbare stemgeluid. Die is soms uiterst fragiel en delicaat, zoals tijdens de subtiele en o zo mooie pianoballad Wherever You Go, waarop ze op het einde versterking krijgt van een ontsporende elektrische gitaar.

Op de titeltrack is ze dan weer speels en doet ze iets met cabaretachtige invloeden, terwijl er op The Dream-Dealer dan weer gespeeld wordt met assertieve, dissociatieve vocal jazz (“come on/take it easy”). Dat mogen we net als Mercilessly Clear aanstippen als een hoogtepunt. Sligter evolueert volop en zoekt diverse muzikale sporen. Dat blijkt ook uit het erg spacy The Smoking Tree waarop ze met spoken word aan de slag gaat. Los van het album blijft ze bezig met muziek, waarbinnen samenwerking een bepalend element is. Zo werkte ze eerder al samen met Susanna en Jenny Hval, die ook op het nieuwe, nog te verschijnen album zal opduiken. Bovendien liet ze op het Le Guess Who festival al nieuw werk op de fans los. A Sense Of Growth is een heerlijk compacte groeiplaat die alleen maar beter wordt.  1. Surrounds, Surrounds Me
  2. Wherever You Go
  3. A Sense Of Growth
  4. The Dream-dealer
  5. The Smoking Tree
  6. Mercilessly Clear
  7. Run, Now !