Jenny Hval
Apocalypse, girl
“What is soft dick rock?”
In de Amerikaanse spelshow Jeopardy! moeten kandidaten de vraag zoeken die bij het antwoord hoort. Bovenstaande zin vormt de rode draad op het nieuwe album van Jenny Hval en is een cryptische antwoord op alle vragen die ze op het album stelt. In Take Care of Yourself krijgt de luisteraar een los-vast idee over het begrip “soft dick rock”: een slappe penis is deels geruststellend, want er wordt niets van verwacht, hij is er gewoon. Anderzijds is hij frustrerend, hij kan zoveel meer zijn……namelijk een harde penis. “Can I be that for you?”, zingt Hval. Het lijkt een directe vraag naar de luisteraar. Zo stelt ze op dit album wel meer vragen, moeten wij haar helpen inzicht te krijgen tot het juiste antwoord? Zo lijkt het…
Een album vol zelfreflectie keert haar persoonlijke overpeinzingen tot de luisteraar als gevolg van frustratie en onzekerheid. Bij verkenning van haar eigen lichaam, zowel mentaal als fysiek lijkt ze tot de ontdekking te komen dat er enkel vraagstukken zijn en geen concrete oplossingen, met betrekking tot: seksualiteit, nationaliteit, (sub)cultuur, geloof en gedaante(verwisseling).
Een psychologische uitputtingsslag die schijnbaar geforceerd in balans wordt gehouden door een meditatieve muzikale omlijsting vol folk, pop, noise, drones, field recordings en voice samples . Qua invulling wordt ze, naast vaste bandleden Håvard Volden en Kyrre Laastad, geholpen door een breed scala aan muzikale vrienden: Lasse Marhaug, Thor Harris, Øystein Moen, Okkyung Lee en Rhodri Davis. De grenzen van ieders muzikale invulling vervagen dikwijls, al zijn voornamelijk electronics, harp, cello en percussie wel goed terug te horen. Ondanks verwoede pogingen tot het creëren van rust op het album, overheerst toch weer de frustratie en dat uit zich in muzikale dissonantie. Op momenten dat er een schijn van rust in Hval’s stem te horen is, praat een man nerveus op de achtergrond of loeit er een sirene.
Enkel op de afsluiter overheerst echte berusting. Een lange, rustgevende drone signaleert het einde: het is over! De zoektocht heeft tot gevolg gehad dat ze weet wat ze juist niet wil, dat lijkt voor nu voldoende. Het resultaat is een album dat beter werkt als psychologisch hoorspel dan als muzikaal werkstuk. Intrigerend en frustrerend voor zowel luisteraar als muzikant.