×

Recensie

Roots

10 mei 2013

Jenn Rawling & Basho Parks

Tarantula Arms

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Waterbug

Tarantula Arms Jenn Rawling & Basho Parks Roots 4 Jenn Rawling & Basho Parks – Tarantula Arms Written in Music https://writteninmusic.com

Ongetwijfeld wordt binnen het genre roots/folk flink wat pulp gemaakt, toch vallen op mijn deurmat de laatste tijd voornamelijk albums met mooie tot zeer mooie muziek in dit genre. En hoe kritisch ik ook probeer te zijn, als die muziek kippenvel geeft, dan kan ik de schoonheid ervan natuurlijk niet meer ontkennen. Dat geldt ook voor Tarantula Arms van het duo Jenn Rawling & Basho Parks.

De twee komen uit Portland (Oregon), opmerkelijk genoeg leerden ze elkaar pas in 2010 kennen. Vrij snel brachten ze het album Take The Air uit, nu wacht dus alweer een nieuw album op de aandacht van de liefhebber.

De muziek is te omschrijven als (indie) folk. Een enkel nummer (Beautiful Words) neigt wat meer naar country die past bij het land waar de twee wonen, toch ligt het overgrote deel van de muziek wat meer in de lijn van de Britse folk uit de jaren 70. Opvallend, maar zeker niet minder mooi. Af en toe klinkt het zelfs wat sinister, vooral door de veel aanwezige strijkers. Niet erg hoor, de muziek kruipt hierdoor alleen nog maar meer onder de huid.

Dat komt ook door de bijzondere stem van Rawling, die herinneringen oproept aan een heel rijtje folkzangeressen: van Maddy Prior tot Ane Brun, van Joni Mitchell tot Eliza Gilkyson. En toch is haar stem wel anders, eigen. Eigenlijk zegt het dus vooral dat ze een erg mooie stem heeft, één die perfect past bij de sfeervolle, melancholische muziek die het duo maakt.

Muzikaal zit Tarantula Arms erg goed in elkaar, het kent een mooie afwisseling in tempo. Hoogtepunt is de prachtige ballad Oh Heart. Het album telt 11 nummers die samen 38 minuten duren. Jammer dat het zo snel voorbij is. Gelukkig is er een repeatknop. En gelukkig komt er ook een uitgebreide Europese tour aan, uiteraard ook met concerten in Nederland. Dat geeft de mogelijkheid om ook live te genieten van deze mooie muziek:
31-05: De Oude Remise, Bad Nieuweschans
01-06: In The Woods, Lage Vuursche
02-06: Café ‘t Keerpunt, Spijkerboor
04-06: Blue Room Sessions @ VerkadeFabriek, Den Bosch
05-06: Roots in ‘t Groen, Geldrop
11-06: Cultuurhuis, Heerlen
12-06: Café ‘t Geveltje, Amsterdam 1. Wyoming
 2. No More Gold
 3. Ashes To Wildflowers
 4. Slippery Slope
 5. Oh Heart
 6. Dead Leg
 7. Mama’s Evening
 8. Beautiful Words
 9. Buffleheads
 10. Ghost
 11. We Will