×

Recensie

Alternative

21 juni 2017

Jeff Tweedy

Together At Last

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: dBpm records

Together At Last Jeff Tweedy Alternative 3.5 Jeff Tweedy – Together At Last Written in Music https://writteninmusic.com

Mogelijk komt net als Dylan ooit Jeff Tweedy (Wilco) wel in aanmerking voor zo’n Nobelprijs Literatuur. “Omwille van zijn poëtische expressies binnen het Amerikaanse lied”, zo zouden we kunnen stellen. Nu Wilco het even rustiger aan doet, brengt frontman en songschrijver Jeff Tweedy een reeks tot op het bot gestripte songs uit zijn omvangrijke corpus uit.

Het motief van Together At Last is rustieke ambacht. Tweedy, een veelschrijver die voor dit project kan kiezen uit een rijkelijk gevulde songcatalogus, koos voor Together At Last een opvallend sobere en intieme aanpak. One man, one guitar. Tweedy, volledig solo en akoestisch.

Elf nummers biedt Tweedy de fans aan op dit in zijn eigen Loft Studios in Chicago opgenomen album aan. Voorlopig alleszins, want als de kassa eenmaal begint te rinkelen zou het best kunnen dat er nog van dergelijke releases aankomen. Op zich zou dat een goede zaak zijn, want Tweedy’s bijdrage aan de Amerikaanse muziekgeschiedenis kan en mag zeker niet onderschat worden. Wilco is immers niet enkel in de States een household name. Zo heeft de band bijvoorbeeld meermaals als gastcurator grotere muziekfestivals georganiseerd. Ook bij ons staat de groep steevast voor allang op voorhand uitverkochte zalen te spelen, denk maar aan de recente concertavonden in de Ancienne Belgique.

Kortom: niets verhindert dat Tweedy de eigen songs herbekijkt en ze in een gestripte versie uit de kast haalt. Het merendeel van de songs komt uit de Wilco back catalogue, al is het Tweedy niet zozeer om de ‘hits’ te doen, dan wel om een intiem tussendoortje in afwachting van een nieuw soloalbum.

Together At Last is een best interessante release, deels ook omwille van de opnames van zijn zijprojecten Loose Fur en Golden Smog. Door de haast onmetelijke populariteit die Wilco toebedeeld is, zou je misschien inderhaast vergeten dat Tweedy in een ver verleden samen met Jay Farrar ooit nog deel uitmaakte van legendarische bands als Uncle Tupelo (check hier hun Moonshiner) en Son Volt.

Dat Tweedy een uitzonderlijk songschrijver is, wordt hier op Together At Last nog maar eens duidelijk gemaakt. Opener Via Chicago (uit Summerteeth) wordt een pracht van een ballade waarin de levensmoeheid onderstreept wordt met een fijn streepje mondharmonica. Een tearjerker van een song die het vast goed doet bij een kampvuurtje. In een enkele song rekent hij af met de haat/liefdeverhouding met zijn thuisbasis (“I am coming home / via chicago / searching for a home”).

Laminated Cat haalt hij uit de periode met Loose Fur, waarin ook Glenn Kotche en Jim O’Rourke zetelden. Tweedy kort de song aanzienlijk in en verschuift de focus van dissonant experiment met dwarse elektronica naar een song die als vanouds de verbeelding prikkelt. Een verboden snoepje kan maar zo aantrekkelijk klinken. “Feeling all your feelings”, terwijl je weet dat er honderden boeken rond je liggen “not worth reading”.

Bij meerdere luisterbeurten valt op dat dit geen single takes zijn (of toch zeker niet allemaal). Het materiaal klinkt mooi, hartverwarmend en op een of andere manier professioneel geproduceerd zonder de soms rauwe emoties weg te schrapen. Leuk is dat er soms verrassingen tussen zitten, zoals het van een bluesier soundsignatuur voorziene Lost Love uit de Golden Smog catalogus.

Het doet iets om die o zo bekende klassiekers tot hun naakte essentie gestript te horen. Neem bijvoorbeeld Muzzle Of Bees. Die wordt uit het iets minder bekende A Ghost Is Born gehaald en krijgt hier de kans om volop te schitteren. Je hoort dat Tweedy er werk van gemaakt heeft en ervan geniet om zijn songs hier in een heel andere context aan te bieden. Dat is net de insteek van dit album. Het is een herbundeling van liedjes die zoals bijvoorbeeld het heerlijke Ashes Of American Flags (uit meesterwerk Yankee Hotel Foxtrot) voor een stukje gemeenschappelijk goed geworden zijn. We citeren even : ” I wonder why we listen to poets when nobody gives a fuck”. Zo, die zit, Tweedy.

Vervolgens komt het poppier Dawned On Me voorbij, nog zo’n parel die op het respectievelijke Wilco album (The Whole Love) misschien te achteloos passeert. En dan valt het kwartje, op het zacht wiegend ritme van Tweedy’s akoestische gitaar. De liefde als rode draad (I’m Trying To Break Your Heart, I’m Always In Love) en dagdromen in aan- en afwezigheid ervan (Sky Blue Sky). En dan is er een wondermooi In A Future Age die helemaal doet wegdromen. Wie weet, ooit,” in a future age” zal alles anders (kunnen) zijn.

Met dit Together At Last maakt Tweedy een erg mooi en intiem tussendoortje. Echt essentieel is de opname niet, maar dat maakt het luisterplezier er zeker niet minder om. We zijn alvast benieuwd hoe dit project verder evolueert.  1. Via Chicago
  2. Laminated Cat
  3. Lost Love
  4. Muzzle of Bees
  5. Ashes of American Flags
  6. Dawned on Me
  7. In a Future Age
  8. Hummingbird
  9. I’m Always in Love
  10. Sky Blue Sky