×

Recensie

Roots

19 augustus 2015

Jeff Healey – The Best of the Stony Plain

The Best of the Stony Plain Years

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Stony Plane records

The Best of the Stony Plain Years Jeff Healey Roots 4 Jeff Healey – The Best of the Stony Plain Years Written in Music https://writteninmusic.com

De verzamelaar The Best Of The Story Plain Years van de sympathieke en helaas veel te vroeg overleden gitaarheld uit Canada is niet wat je zou verwachten. Geen stevige bluesy rock met dito gierende gitaarsolo’s, maar traditionele blues, jazz en dixieland. Healey was een ware liefhebber van de oude Amerikaanse jazz en swing en ontwikkelde zich tot musicoloog. Hij verzamelde oude jazz 78-toerenplaten uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waarvan hij er zo’n 30.000 in bezit had. Op zijn 14e jaar was hij een al bekende en gerespecteerde Jazz Broadcaster op CBC radio en later bij Jazz FM 91 in Toronto.

De gepassioneerde en talentvolle gitarist groeide uit tot een ware gitaargod, maar eind jaren negentig had hij het leven als rockster wel gezien. Hij doekte de Jeff Healeyband op en richtte een jazzclub op in Toronto genaamd Healey’s. Tegelijkertijd richtte hij samen met bassist Colin Bray de Jeff Healey’s Jazz Wizards op om zijn favoriete muziek te kunnen spelen in de club op de zaterdagavonden. Uiteindelijk had Healey dan toch weer twee bands, want hij kon het spelen van bluesrock uiteindelijk ook niet helemaal achter zich laten.

Deze verzamelaar bestaat uit 12 tracks samengesteld uit vier projecten waarbij vintage jazz en swing werd opgenomen. De nummers zijn afkomstig van Adventures in Jazzland uit 2006, The Last Call uit 2010, Among Friends uit 2006, It’s Tight Like That uit 2006 dat live werd opgenomen tijdens het Montreal Jazzfestival in juli 2006 en in Hugh’s Room in Toronto in 2005. Hierbij speelde de befaamde Britse bandleider en trombonist Chris Barber mee.

Dat Healey de gitaar uitstekend beheerst en vocaal ook nog eens zijn mannetje staat is meer dan bekend, maar daarnaast speelt hij dan ook nog eens uitstekend trompet! Het dixielandnummer The Wild Cat is hiervan een goed voorbeeld. Hong Kong Blues springt er wat mij betreft echt uit. Hier horen we Jeff Healey excelleren als akoestisch jazzgitarist in de stijl van Django Reinhardt.

Als je van gypsy-jazz, dixieland en swing houdt is deze cd beslist een aanrader. Deze minder bekende kant van Jeff Healey mag gerust gehoord worden! 1. Three Little Words
 2. The Wild Cat
 3. Star Dust
 4. Sheik of Araby
 5. Guitar Duet Stomp
 6. Sing You Sinners
 7. I Would Do Anything For You
 8. Pardon My Southern Accent
 9. Some Of These Days
 10. My Honey's Lovin' Arms
 11. Hong Kong Blues
 12. Sweet Georgia Brown