×

Recensie

Roots

29 september 2013

Jeannie C. Riley

Harper Valley P.T.A. (The Plantation Recordings 1968-70)

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Charly

Harper Valley P.T.A. (The Plantation Recordings 1968-70) Jeannie C. Riley Roots 3.5 Jeannie C. Riley – Harper Valley P.T.A. (The Plantation Recordings 1968-70) Written in Music https://writteninmusic.com

Iedereen die voor 1950 geboren is, kent het nummer Harper Valley P.T.A. En is dat niet zo, dan heeft diegene vanaf eind jaren 60 een tijd onder een steen gelegen. Zelfs veel jongere mensen zullen het ook gewoon kennen. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je hieronder de schade inhalen, met een YouTube video.

Harper Valley P.T.A. (geschreven door Tom T. Hall) was een kneiter van een hit, in 1968. De single ging miljoenen keren over de toonbank, Riley won er een Grammy mee en het nummer haalde de 1e plaats in de Billboard Charts voor zowel pop (Hot 100) als country. Iets wat in bijna 70 jaar tijd nog geen 40 artiesten gelukt is. Sterker, Riley was de eerste vrouw die dit lukte. De tweede was Dolly Parton, met het nummer 9 To 5, in 1981. Om het succes van Harper Valley P.T.A. maar even goed te benadrukken.

Het werd daarmee dus wat Satisfaction is voor The Rolling Stones. Toch is er wel een groot verschil: The Stones hebben na dat nummer nog veel hits gehad, het verdere succes van Riley was maar bescheiden. Ze werd uitgenodigd in de tv-shows van alle grote namen zoals Dean Martin en Ed Sullivan, maar geen nummer evenaarde nog die ene hit. Juist door zo’n ‘one hit wonder’ vergeten mensen nog wel eens welke andere muziek een artiest heeft gemaakt. Jeannie C. Riley is zo’n artieste. Jammer, want naast Harper Valley P.T.A. heeft ze veel meer interessante en mooie countrynummers gemaakt. Gelukkig zijn die nu dus te beluisteren, op een tot de nok toe gevulde dubbelaar.

De 1e schijf telt namelijk 28 nummers, de 2e liefst 30. In totaal krijg je dus bijna 60 nummers, die samen goed zijn voor bijna 160 minuten. Het zijn de eerste 5 albums die Riley opnam, voor Plantation Records, het countrylabel van Shelby Singleton: Harper Valley P.T.A., Yearbooks And Yesterdays, Things Go Better With Love, Country Girl en The Generation Gap. De albums bestrijken de periode van 1968 tot en met 1970. Andere hits van Riley uit deze periode waren The Girl Most Likely, The Rib, There Never Was A Time, The Back Side Of Dallas en Country Girl. Die nummers staan uiteraard ook op de dubbelaar. De periode daarna kan ook wel overgeslagen worden. Riley werd wedergeboren christen en begon gospels op te nemen.

Vraag iemand om een paar namen van countryzangeressen en het bekende rijtje zal voorbijkomen. Grote kans dat Riley niet genoemd wordt. Deze dubbelaar maakt duidelijk dat dat onterecht is. Ze is veel meer dan die ene hit, ze is een zangeres die goede en mooie country heeft gemaakt. Is die dan niet gedateerd? Oh jawel hoor, in veel gevallen wel. Luister maar eens goed naar de teksten, over de rol man/vrouw. Wat bijvoorbeeld te denken van het eerste couplet van The Wedding Cake:

“Don’t be troubled ‘bout me cause I’m tired
From workin’ ‘round the house when day is done
Don’t think you failed me cause you can’t afford
That dishwasher to make my life more fun
You know, the measure of a man is much more than just the money he can make
And every woman knows a lot of joy and tears come with the wedding cake”

Those good old days. Nee, natuurlijk niet. Harper Valley P.T.A. (The Plantation Recordings 1968-70) geeft gewoon een mooi tijdsbeeld met heel aardige nummers. Dit album is echt voer voor de countryliefhebber. En mocht je er zo 1 kennen die nog onder een steen ligt, dan heb je hiermee een mooie suggestie voor een cadeau.

Tracklisting Harper Valley P.T.A. (The Plantation Recordings 1968-70):

Disc1

 1. Harper Valley P.T.A.
 2. Widow Jones
 3. No Brass Band
 4. Mr. Harper
 5. Run Jeannie Run
 6. Shed Me No Tears
 7. The Cotton Patch
 8. Sippin’ Shirley Thompson
 9. The Little Town Square
 10. The Ballad Of Louise
 11. Satan Place
 12. Yesterday All Day Long Today
 13. Yearbooks And Yesterdays
 14. What Was Her Name
 15. Edna Burgoo
 16. My Scrapbook
 17. The Part Of Honey
 18. Whatever Happened To Charlie Brown
 19. The Girl Most Likely
 20. Back To School
 21. That’s How It Is With Him And Me
 22. Teardrops On Page Forty-Three
 23. Box Of Memories
 24. A Taste Of Tears
 25. The Rib
 26. Sunday After Church
 27. The Artist
 28. I’m Only A Woman

Disc2

 1. A Real Woman
 2. There Never Was A Time
 3. Things Go Better With Love
 4. I’m The Woman
 5. The Wedding Cake
 6. Thin Ribbon Of Smoke
 7. Our Minnie
 8. The Back Side Of Dallas
 9. Country Girl
 10. A Change Of Heart
 11. Am I That Easy To Forget
 12. That’s A No-No
 13. We Were Raised On Love
 14. I Almost Called Your Name
 15. Darling Days
 16. Wish You Were Here
 17. Your Old Love Letters
 18. I Love Him
 19. Wherever You Are
 20. The Generation Gap
 21. Fine Feathered Friend
 22. Words, Names, Faces
 23. My Man
 24. He Made A Woman Out Of Me
 25. Duty, Not Desire
 26. Games People Play
 27. Darkness Falls
 28. Holdin’ On
 29. Okie From Muskogee
 30. To The Other Woman