×

Recensie

Alternative

04 juni 2017

Jan Van Den Broeke – 11 000

11 000 Dreams

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Stroom

11 000 Dreams Jan van den Broeke Alternative 4.5 Jan Van Den Broeke – 11 000 Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

Naast zijn April & June en het Chez Renée project brengt muzikant Jan Van Den Broeke ook de verzamelaar 11 000 Dreams uit.

Dat album verzamelt een aantal tracks van June11, Absent Music en The Misz en zou kunnen beschouwd worden als een dwarsdoorsnede van de projecten waar Van Den Broeke sinds de tachtiger jaren mee aan de slag ging.

Het eerder onuitgegeven White Bird uit de June 11 catalogus zet al meteen knap de toon. Het door elektronica gedomineerde nummer, zo valt op te maken uit de uitgebreide liner notes, is opgedragen aan het wedervaren van piloten van Charles Nungesser en Francois Coli tijdens hun tocht van Parijs naar New York in het begin van de jaren twintig.

Daarop volgen er maar liefst vier nummers uit de Absent Music periode (1984-2016), zoals onder meer een op een zwoel marsritme drijvende en met Gibsongitaar van Walter V.B. versierde Akahito dat met veel liefde opgedragen wordt aan de Japanse dichter Akahito. Van Den Broeke schrijft onder meer dat hij zich de eighties herinnert als koud, kil. De punkbeweging lag op sterven na dood en het was onduidelijk hoe de toekomst er zou uitzien.

Ook het speelse My Lesbian Girlfriends moet het hebben van zacht sudderende ritmiek en een parlando die we vandaag de dag zouden situeren bij goed volk als Rudy Trouvé. Ook het speelgoedxylofoontje past erg goed in dat frame. Daarmee haalt Van Den Broeke enkele herinneringen naar boven.

In zekere zin vormt het album een tijdlijn. Zo herinnert The Monkey House aan de nieuwe inspiraties en geluiden die Van Den Broeke ontdekte tijdens zijn studietijd in Gent. Klasmuzikanten als Joni Mitchell en Nick Drake bleven natuurlijk helden en heldinnen, maar werden aangevuld met nieuwe releases van Crammed Discs en Les Disques Du Crépuscule. De ontdekking van Brian Eno, Holger Czukay (Can), Steve Reich, Laurie Anderson, Tudexomoon en Jah Wobble was er niet minder om. Dat leverde onder meer een op percussie terend The Desert op.

Kant A sluit af met twee nummers van The Misz, meer bepaald A La Recherche de B.L. (Benjamin Lew) en Free At Last, waarin onder meer een sample van Martin Luther King opduikt.

Kant B bestaat dan weer volledig uit materiaal afkomstig van June11. Binnenkomer Jehudah mengt knap samples uit de Amerikaanse radio (christelijk) met Boeddhistische Pali Chants. Creatief, innovatief en enorm rijk aan inspiratie. De track heeft een trage opbouw, die vaag doet denken aan een band als Godspeed You ! Black Emperor, maar verder geen vergelijking toelaat. Iets verderop is er Who Is Still Dreaming, dat onder meer door klassieke muziek (Peer Gynt) en Leonard Cohen beïnvloed is. Memories bevat dan weer een sample van een drieënnegentigjarige vrouw op het ritme van een kloppend hart. Daarmee bewijst Van Den Broeke niet enkel over goede ideeën te beschikken, maar die ook naar knappe muziek te vertalen.

Ook afsluiters The Luckiest Man (over Malcolm X en baseballer Lou Gehrig) en A Peaceful Vale (met inbreng van Drita Kotaji, bekend van Berntholers My Suitor) leveren een bijzondere bijdrage aan dit erg knap geheel.

En dan is er nog een digitaal bonusje in de vorm van Lahore (over de India Song van Jacobson) en de eveneens meer dan bijzondere soundtrack bij Chez Renée.

Tracklisting 11 000 Dreams (vinyl):

A-kant:

 1. June 11 – White Bird
 2. Absent Music – Akahito
 3. Absent Music – My Lesbian Girlfriends
 4. Absent Music – The Monkey House
 5. Absent Music – The Desert
 6. The Misz – A La Recherche De B.L.
 7. The Misz – Free At Last

B-kant:

 1. June 11 – Jehudah
 2. June 11 – Who Is Still Dreaming?
 3. June 11 – Memories
 4. June 11 – The Luckiest Man
 5. June 11- A Peaceful Vale

C-kant:

 1. June 11 – Lahore (digital bonus)
 2. Jan Van Den Broeke & Renee Lodewijckx – Chez Renée (digital bonus)