×

Recensie

Jazz

26 augustus 2021

Jaimie Branch

FLY or DIE LIVE

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

FLY or DIE LIVE Jaimie Branch Jazz 4.5 Jaimie Branch – FLY or DIE LIVE Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse trompettiste Jaimie Branch heeft met haar twee Fly or Die albums (Fly or Die (2017) en Fly or Die II: Bird Dogs Of Paradise (2019)) voor een ware sensatie binnen de jazz gezorgd. Met haar ongepolijste en avontuurlijke straatjazz veroverde ze eerst de draaitafels en vervolgens de concertzalen en festivals.

Geen wonder dus dat er nu een 19 stukken tellende registratie van één van die concerten als dubbelvinyl (en CD) in de winkel ligt. En logische keuze dat deze liveopname afkomstig is van een concert dat ze met haar band in Moods, een kleine club in Zürich op 31 januari 2020 gaf. Een kleine zaal met het publiek dichtbij ligt Branch het allerbest.

Op 31 januari 2020 had Branch er met haar band al heel wat concerten op zitten en dat is te horen. De chemie tussen Branch, drummer (en Chicago jazzlegende) Chad Taylor, bassist Jason Ajemian en Cellist Lester St. Louis werd gedurende de jaren die volgden op haar debuutalbum met elk optreden strakker, tegelijk nog avontuurlijker. De avond in Zürich laat een band en trompettiste op de toppen van hun spel horen.

Branch en haar band leggen met de verrassende opening met Birds of Paradise en vooral het magnifieke Prayer for Amerikkka pt.1 & 2, het hoogtepunt van haar tweede Fly or Die album, de lat voor de rest van het optreden wel heel erg hoog. Vooral Prayer for Amerikkka pt.1 & 2 is gelijk al een overweldigende jazztrip waarbij de live-uitvoering, zoals we ook al wisten uit de live-optredens die we de afgelopen jaren zagen, moeiteloos de al zo geweldige albumversie overstijgt.

Schijnbaar achteloos houden Branch en haar bandleden vervolgens die in de eerste twee tracks opgelegde grootse kwaliteit over de rest van het optreden vast. In een lekker heen en weer stuiterende energieke en avontuurlijke set vinden vrijwel alle tracks van haar twee Fly or Die albums hun weg in vrije uitvoeringen waarbij Branch en haar band de stukken ook nog vloeiend in elkaar door laten lopen.

Imposant hoe ze hun dikke set die avond in Zürich opbouwden en waar kortere composities als Whales, Reflections on a Broken Sea, Slip Tider (eigenlijk een bassolo) en Sun Tines al net zo fraai reflecteren als langere stukken als Leaves of Grass, Simple Silver Surfer en Theme 001 en Theme 002. De composities die Branch schrijft zitten immer vol verrassingen die in de live-uitvoeringen in improvisaties nog beter op hun plek vallen.

Vooral Leaves of Grass, op het eerste studioalbum nog geen drie minuten, live opgetrokken tot ruim zes en een halve minuut, is een hoogtepunt in de set met waanzinnig spel van Branch en uitmuntend en opzwepend drumwerk van Taylor. Fraai ook hoe de track vloeiend overgaat in The Storm waar Branch haar trompet eens even flink door de blender trekt.

En niemand haalt de eindstreep van het concert met zoveel overtuiging als deze groep muzikanten. Met Bird Dogs of Paradiso als aanjager schieten ze met fantastische en opzwepende uitvoeringen van Nuevo Roquero Estéreo, sowieso een Branch klassieker, Love Song, nog één, en Theme Nothing, nog één knaller, volledig raak. Als ze het publiek al niet volledig overtuigd hadden gebeurt het wel met deze eindreeks.

FLY or DIE LIVE maakt eens de meer duidelijk dat Branch één van de grote nieuwe talenten en beloften is die de jazz naar steeds grotere hoogten zal gaan tillen. Jaimie Branch en haar band zijn absoluut één van de meest opwindende live bands die je momenteel binnen de jazz kunt zien en meemaken. 1. Birds Of Paradise
 2. Prayer For Amerikkka Pt.1 & 2
 3. Lesterlude
 4. Twenty-Three N Me, Jupiter Redux
 5. Reflections On A Broken Sea
 6. Whales
 7. Theme 001
 8. ...Meanwhile
 9. Theme 002
 10. Sun Tines
 11. Leaves Of Glass
 12. The Storm


 1. Waltzer
 2. Slip Tider
 3. Simple Silver Surfer
 4. Bird Dogs Of Paradise
 5. Nuevo Roquero Estéreo
 6. Love Song
 7. Theme Nothing