×

Recensie

Roots

12 november 2015

Jack Hustinx & The Southern Aces

Over Yonder

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Harlem Recordings

Over Yonder Jack Hustinx Jack Hustinx & The Southern Aces Roots 4.5 Jack Hustinx & The Southern Aces – Over Yonder Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is niet zomaar een zanger uit Nederland die graag interessant wil doen met een cliché-bandnaam. Brabander Hustinx vertoeft geregeld in Austin, Texas, het Mekka van de Amerikaanse rootsmuziek, kortweg als Americana gedefinieerd. Zo heeft hij een keur aan topmuzikanten uit de lokale scene en enkele topmuzikanten uit de Nederlandse rootsmuziekscene bijeen gebracht voor dit album. Troeven zijn de songschrijverskunsten en stem van Hustinx zelf, de geweldige soulstem van Malford Milligan en het enorme vakmanschap van de medewerkende muzikanten.

Jack Hustinx timmert al jaren aan de weg, onder andere in rootsformatie Shiner Twins met de gelauwerde gitarist Richard van Bergen, bekend van onder andere JW Roy. Pianist en organist Roel Spanjers trad vaak op als gastmuzikant bij optredens van Shiner Twins. De in 2011 plotseling overleden bassist van deze groep, Dick Wagensveld, maakte ook deel uit van de band van de Amerikaan Malford Milligan. Zo gaat dat in de blues- en roosscene. Samen met Hunstinx schreef Milligan meerdere nummers op dit album. Bijzonder is dat Hustinx zoveel supermuzikanten zover kreeg om mee te werken zonder dat er een platenmaatschappij betrokken was.

Milligan tekent ook voor de leadzang in de geweldige soulballad Life Will Humble You. Mooiere tranentrekkers weet ik zo gauw even niet te noemen. True True Love is een lekker swingende stamper die nergens plat klinkt. De geesten van grootheden als John Hiatt en Ry Cooder waren zeker rond op Over Yonder, maar ook de soul- en gospel-invloeden zijn niet uit te vlakken. Knap is dat Hustinx aan bijna elk nummer een ‘twist’ weet te geven, waardoor het extra diepte krijgt. Centrale thematiek is het leven zelf, zoals dat hoort. Hustinx is thuis in Austin, waar dit album deels is opgenomen. Good While It Lasted en het ook weer schitterende Down The Road krijgen de schitterende slide-gitaar van Harry Bodine over de vloer.

Tegen de roots-liefhebbers kan ik alleen maar zeggen: koop dit album en ga kijken wanneer Hustinx en zijn kompanen in de buurt zijn. Een paar uurtjes rijden is ook zeker de moeite waard. Deze dagen speelt de band in Nederland, dus wie weet. 1. Life Will Humble You
 2. Crawlin' Up to the Surface
 3. True True Love
 4. Good While It Lasted
 5. Welcome to San Antone
 6. I Won't Surrender
 7. My Soul - My Inspiration
 8. That's Where I Draw the Line
 9. Down the Road
 10. Why Do I Keep Loving You
 11. Walkin' Waste of Time
 12. The Rains Came Down