×

Recensie

Rock

05 maart 2012

Ill

Gotten Gains

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Glassville Records

Gotten Gains Ill Rock 3.5 Ill – Gotten Gains Written in Music https://writteninmusic.com

Als Nederlands label mag je toch heel blij zijn, wanneer je een band als Ill binnen hebt weten te halen. Andersom natuurlijk ook. Ill, uit Atlanta is een rock powertrio dat met Gotten Gains aan hun derde album toe is, maar waar ik tot voor kort nog niet eerder kennis mee had gemaakt.

Het geluid van Ill hangt erg in de jaren 90. Hun line up bestaat uit keyboard, gitaar drum en twee zangers. Niet alledaags, maar in het geval van Ill wel heel erg doeltreffend. Ook mooi om te vermelden is dat gitarist Ryan Waters jaren in de band van Sade gezeten heeft. Wellicht heeft dat er voor gezorgd dat Ill zo’n eigen geluid heeft.

One Time en A overtuigen onmiddellijk. One Time is een heerlijk groovende rocksong met stoner invloeden en uitstekende vocalen. A voert het tempo op en rockt lekker rechtdoor met een aantal spannende wendingen. Het zeer zware en logge Christine is helemaal geweldig. Voor mij persoonlijk het hoogtepunt van het album. Uitstekende opbouw en in de ontlading is het de geweldige vocale kracht die dit nummer naar grote hoogte brengt Ik denk dat de grootste kracht van Ill in de stem van Damian Goodpaster zit. Op zich benaderen ze rockmuziek traditioneel, maar door vocale prestaties wordt er een behoorlijke dosis soul aan toegevoegd. Iets waar een band als King’s X ook in escaleert.

Ill eindigt het album met hun bewerking van Sade’s Pearls en dan hebben we er krap 40 minuten goudeerlijke rockmuziek opzitten. Iedereen die van King’s X, Kyuss, Soundgarden, oude Lenny Kravitz houdt, ga deze band luisteren. Of op cd, of ga naar één van hun shows die ze binnenkort in Nederland geven. Deze band is echt een verrassing.

Europese tourdata:

May 6 Fr, Paris, Glazart

May 7 UK, Leicester, The Musician

May 8 UK, London, The Underworld

May 10 Be,Verviers, Spirit of 66

May 11 NL, Haarlem, Patronaat (small hall)

May 13 NL, Uden, De Pul

May 14 Ger, Cologne, Underground

May 15 Ger, Hamburg, Knust

May 17 Ger, Rüsselsheim, Das Rind

May 18 NL, Heerlen, De nieuwe Nor  1. One Time
  2. A
  3. There Are Worse Things Than Being Alone
  4. Christine
  5. Bitch
  6. Castration
  7. Finches
  8. Gold and Opal
  9. Interlude
  10. Pearls