×

Recensie

Roots

22 juni 2024

Surrender Hill

River Of Tears

Geschreven door: Cis van Looy

River Of Tears Surrender Hill Roots 3.5 Surrender Hill – River Of Tears Written in Music https://writteninmusic.com

In San Antonio verzeild na de vlucht uit een door apartheid verscheurd Zuid Afrika en met omzwervingen langs Austin en New York gaat het naar Atlanta waar hij herstelt van een bijna fataal motorongeluk. Robin Salmon, wordt als producer vermeld bij ruim veertig langspelers in de meest uiteenlopende genres. Zijn solowerk drijft op  een mix van country en Texaanse rootselementen. De ontmoeting met zijn toekomstige vrouw Afton Seekings, een uit New York naar Arizona terugkeerde choreografe en singer-songwriter leidt naar het duo Surrender Hill dat in 2015 een titelloos debuut uitbrengt. Het in Nashville tot stand gekomen Tore Down Fences  laat al een meer dan behoorlijke indruk na die bevestigd wordt met opvolgers Honky Tonk, A Whole Lot Of Freedom en Right Here Right Now.

Met het rente gevarieerde tweeluik Just Another Honky Tonk in a Quiet Western Town overtreft het muzikale echtpaar zichzelf. River Of Tears onthult bijwijlen, in een wat donker perspectief persoonlijke verhalen. De verstilde titeltrack bedacht Robin voor zijn vrouw. Eveneens ter gelegenheid van Valentijnsdag componeerde Afton op haar beurt voor haar wederhelft Holding Me, twee oprechte getuigenissen van onvoorwaardelijke liefde.

De minder aangename momenten in het familieleven worden geenszins genegeerd. Tijdens de opnamesessies in Elijah, hun thuishaven In Georgia rouwde Afton om het heengaan van enkele dierbaren. Zo verwerkte ze de dood van een vriend uit haar jeugdjaren met Cry Baby, een rockende track met gloedvol gitaarwerk die meteen na de begrafenis opwelde en enige troost biedt.  Uncunditional Life ontkiemde als Afton even aan het bed gekluisterd was. De viering van 70 jaar huwelijk van haar grootouders en de dood van haar oma vlak na haar 88ste inspireerden Afton in deze  emotionele ballade.

Samen brengt het duo That Kind Of Living, een ode aan het country outlaw bestaan. Het uit rockend gitaarwerk opgetrokken Rent Is Due en het slepende Get Out of Your Own Way met respectievelijk Robin en Afton op het voorplan zijn songs die er meteen uitspringen, bij een volgende beluistering is het de cowboy ballade Palomino die onze aandacht trekt. Zo duikt er tussen de zestien tracks telkens weer iets op dat ook minder verstokte countryfanaten kan verleiden. 1. River of Tears
 2. Holding Me
 3. Rent is Due
 4. Get Out of Your Own Way
 5. In Our Time
 6. Last Goodbye
 7. Great Divide
 8. Palomino
 9. Unconditional Life
 10. That Kind Of Living
 11. Cry Baby
 12. Pining Over You
 13. Black Birds Are Black
 14. End of the Line
 15. You Can Allways Call
 16. Angel, The Devil, and Me