×

Recensie

Roots

03 maart 2015

Ian Siegal

One Night In Amsterdam

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Nugene Records

One Night In Amsterdam Ian Siegal Roots 4.5 Ian Siegal – One Night In Amsterdam Written in Music https://writteninmusic.com

Zo wacht je meer dan 10 jaar op een live album van Ian Siegal en zo brengt hij er 2 uit in 1 jaar tijd. En dan rekenen we het in oktober 2014 uitgekomen en live in de studio opgenomen Picnic Sessions (het 3e album in 1 jaar tijd) geeneens mee. Kwam hij namelijk op 12 mei 2014 met het akoestische solo live album Man & Guitar op de markt, op 9 maart verschijnt het full band live album A Night In Amsterdam.

Voor het televisieprogramma Derksen On The Road, van voetbalman Johan Derksen, is er op 17 april 2014 in de North Sea Jazz Club een registratie gemaakt van het optreden dat Ian Siegal gaf met The Rhythm Chiefs (Dusty Ciggaar / gitaar, Danny van ’t Hoff / bas, Rafael Schwiddessen / drums) als begeleidingsband.  En deze registratie is nu uitgekomen als album, met de titel One Night In Amsterdam.

Het album bevat 10 nummers, waarbij Siegal put uit zijn gehele oeuvre, alsmede nummers ten gehore brengt van zijn helden cq artiesten waar hij een meer dan grote bewondering voor heeft.  De eerste die we wat dat betreft tegenkomen is het Rocky nummer Writing On The Wall van Henry Stephenson, na een intro  gevolgd door Temporary van singer-songwriter en goede vriend Ripoff Raskolnikoff. Maar het album opent met een rete strakke van het album Candy Store Kid (2012) afkomstige I Am The Train, waarin gelijk Ciggaar zijn vingervlugge kwaliteiten laat gelden , om vervolgens het funkende Brandy Balloon (Meat & Potatoes/2005) de zaal in te slingeren. Na het soulvolle Kingdom Come (Broadside/2009) krijgen we dan de introductie van zijn helden. Met 2 nummers (Early Grace, Queen Of The Junior Prom) van Standing In The Morning is zijn debuutalbum uit 2002 hofleverancier van dit album. Daarmee zijn we door de eigen nummers heen en rest ons nog een paar mooie covers. De eerste is Callo Del Cielo van Tom Russell, het langste nummer van het album met Mexicaanse invloeden over een hanengevecht. Daarna volgen nog Love Hurts van Boudleaux Bryant maar vooral bekend geworden door eerst de Every Brothers en later Nazareth, in een duet met Tess Gaerthé. Als afsluiter van het album krijgen we Please Don’t Fail me van Rudy Lentze voorgeschoteld, waarin naast Tess ook haar broer Joël meezingt en Dusty de pedal steel gitaar

Siegal was natuurlijk al, zeker live(!) een geweldenaar, maar het lijkt wel alsof The Chiefs het beste in hem naar boven halen. Het fabelachtige gitaarwerk van Dusty en de retestrakke begeleiding van Danny en Rafael hebben er voor gezorgd dat Siegal deze avond in bloedvorm was. Een samenwerking die vraagt om in stand gehouden te worden. Deze maand zijn ze door het hele land te bewonderen en ik zeg dan ook: “Gaat dat zien!!”

Tracklisting One Night In Amsterdam:

 1. I Am The Train
 2. Brandy Balloon
 3. Kingdom Come
 4. Introduction
 5. Writing On The Wall
 6. Introduction
 7. Temporary
 8. Early Grace
 9. Callo Del Cielo
 10. Queen Of The Junior Prom
 11. Love Hurts
 12. Please Don’t Fail Me

Live op het podium:

5 maart                                Vlaardingen – Kroepoekfabriek
6 maart                                Apeldoorn – Gigant
7 maart                                Dordrecht – Bibelot
8 maart                                Weert – De Bosuil
9 maart                                Antwerpen – De Studio
11 maart                              Utrecht – De Helling
12 maart                              Hengelo – Metropool
15 maart                              Purmerend – P3