×

Recensie

Roots

12 mei 2014

Ian Siegal

Man & Guitar

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Nugene Records

Man & Guitar Ian Siegal Roots 4.5 Ian Siegal – Man & Guitar Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk hoeft Ian Siegal geen nadere introductie meer. De man is namelijk gewoon DE top van de Europese Bluescene. Punt! En als er dus een album van hem op de mat valt van een akoestisch solo optreden, live opgenomen door de BBC in de Royal Albert Hall, met op het hoesje ook nog eens foto’s van bevriend fotograaf José Gallois, dan wordt je als fan dus heel erg blij!

Zoals al eens eerder gemeld zijn het de live optredens van Ian Siegal die tot de verbeelding spreken. Zo ook dit optreden dat in oktober 2013 tijdens het London Bluesfest is opgenomen. Gewapend met alleen zijn akoestische gitaar is het Siegal die het publiek dat bij deze opnames aanwezig is van het begin tot het einde weet te boeien. Het album bevat 13 tracks, daarbij mee gerekend de introducties van een paar favorieten artiesten van Siegal (Big George, Charlie Patton, Young Mickey). En dus met maar 45 minuten aan muziek, waarbij een gemiddeld concert van Siegal meer dan 2 uur duurt, is het wat aan de korte kant. Maar dat is eigenlijk het enige minpunt van dit album. Nu is Siegal niet iemand die zijn enthousiasme voor muziek van andere onder stoelen of banken steekt dus ook tijdens dit optreden worden er weer aardig wat covers gespeeld, zoals van de eerder genoemde Charlie Patton (Pony Blues), maar ook van Taj Mahal (T’ain’t Nobody’s Business), Tom Russell ( Callo Del Ciello) en Stephen Foster (Hard Times).

Het album opent sterk met The Silver Spurs, een uptempo country blues song, gevolgd door de traditional Mary Don’t You Weep, waarbij Siegal voort borduurt op de country maar dan wel alles uit de kast haalt op zijn resonator. De eerste bluesnummers komen voorbij met Mortal Coil Shuffle en Pony Blues. Maar het mooiste stukje blues is toch wel de gospelblues medley Preachin’ Blues/Live So God Can Use You/You Got To Move. En ook bij afsluiter Hard Times lik je je vingers af bij het horen van zulk mooi fingerpicking.

Eindelijk een livealbum van Ian Siegal. En wat voor eentje. Akoestisch, solo en boordevol met die liedjes die hij zo mooi vind. Daarom komen ze zo goed tot hun recht en is dit een verslavend album om naar te luisteren. Hopelijk wordt het volgende livealbum, waar de opnames met volledige band inmiddels al van gemaakt zijn, net zo goed. Ik kan niet wachten!

Tracklisting Man & Guitar:

 1. The Silver Spur
 2. Mary Don’t You Weep
 3. Interlude: Big George
 4. Mortal Coil Shuffle
 5. Interlude: Charlie
 6. Pony Blues
 7. I Am The Train
 8. T’ain’t Nobody’s Business
 9. Interlude: Young Mickey
 10. Falling Down Again
 11. Preachin’ Blues/Live So God Can Use You/You Gor To Move
 12. Callo Del Cielo
 13. Hard Times