×

Recensie

Eigentijds

31 januari 2019

Hoera.

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Granvat

Hoera. Eigentijds 4.5 Hoera. – ≈ Written in Music https://writteninmusic.com

≈. Zo, daarmee heb je gelijk de titel beet van de nieuwe Hoera EP release. Een trio dat instrumentale muziek brengt die zo schier ongrijpbaar is dat de zoektocht naar woorden bij voorbaat al verdoemd is. Maar goed, we doen alsnog een poging. Weliswaar tegen het besef in dat zoiets ergens haaks staat op de insteek en betrachtingen van deze band, die met het nieuwe ≈ (‘zo goed als gelijk aan’) een op akoestische leest geschoeide 10” LP uitbrengt. Als vanouds staat het Hoera trio, bestaande uit Bert Cools (gitaar), Stijn Cools (drums, percussie) en Dries Laheye (bas), helemaal open voor vrije beleving en ervaring.

Dat Hoera oorspronkelijke en hoogst originele muziek op de planken brengt, wist je eerder al onder meer via hun ‘puzzelalbum’ dat ze Beestentijd doopten. Bij Hoera zit de kracht helemaal in de traagheid van het kleine bewegen, de vordering op microschaal. Het schijnbaar betekenisloze detail dat er meer dan wezenlijk toe doet.

Hoera verkent op wederom een open en weids auditief spectrum. Zo zou je kunnen stellen dat het een met precisie, detail en focus verfijnde klanksculptuur is die de groep hier voorschotelt. Met zoals steeds een vleugje speelse ondeugendheid, zoals terug te vinden in de kleurrijke albumhoes van Johan Meuris (“the flower of the karst“) die de verbeelding weet te prikkelen. Want hoe ga je om met tracks die slechts een symbolische, visuele aanduiding krijgen zoals bijvoorbeeld ⚆ of het al even mysterieuze ⧂. Het demonstreert bij uitstek hoe Hoera bepaalde conventies kritisch durft te bevragen. Hoera beschikt gewoon over een héél andere muziektaal. Een die zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk in woorden laat vatten. Net zoals de talloze andere projecten van het wonderlijke Granvat label (o.a. Merope, EOP/Aan, Book Of Air/Vvolk & Fieldtone, ..) overigens, waarmee de duidelijke verwantschap hier nog eens dik onderstreept wordt.

Klank is een van de drijvende krachten in Hoera. Dat is hun zelf afgebakend speelterrein. Met schilderachtige, door poëzie en natuur geïnspireerde muziek die getapt wordt uit een schijnbaar oneindige stroom aan mogelijkheden. Wat je hier hoort zijn zachtjes voorbij schuifelende klanken en tere, glinsterende melodieën waarmee het trio behoedzaam en voorzichtig uit haar eigen schaduw treedt. Neem opener bijvoorbeeld die heel vaag verwijst naar de fluwelen vertelkracht van een jazzy Joni Mitchell.

Verbazing alom, omdat je met de beste wil van de wereld overgelaten wordt in een auditief niemandsland waar als luisteraar haast geen énkele houvast is. Of misschien toch. Als we het wat donkerdere ⩥ met zijn diepe, logge en schijnbaar sombere klanken tot ons nemen, dan horen we in de filmische ambities van deze tot dagdromen aanzettende geluidssculptuur ergens klanken in die herinneren aan de zonet vrijgekomen spanning van een gebroken snaar van een gebroken, niet nader te definïeren Chinees snaarinstrument. Een van de talloze verrassingen op ≈, maar volstrékt vanzelfsprekend en logisch in de wereld van Hoera. Het bewijst ook het wereldbrede, globale muziekperspectief dat de groep erop nahoudt. Want overal halen ze ergens wel wat.

Opmerkelijk is ook de vaststelling dat je naar mate je composities op ≈ beluistert, tot het besef komt dat ook hier gewerkt wordt met lossere, via improvisatie tot stand gekomen fragmenten die weliswaar als een puzzel (!) netjes in elkaar passen (bijvoorbeeld de percussieve ruis en drumtikjes in ⟢). Naar dat idee zou bijvoorbeeld ook ⧉ kunnen verwijzen. Alles kan, alles mag. Althans, in de perféct ideale (geluids)wereld zoals Hoera ons die hier voorhoudt. Hun nieuwe, vijf tracks tellende EP ≈ bevat als vanouds intieme en in deze winterse dagen hartverwarmende muziek die onbestembaar lijkt en volledig open staat voor enige (her)interpretatie. Laat deze hoogst bijzondere muziek zijn héél eigen weg gaan en dan valt alles op zijn natuurlijke plooi. Uit op 10″ vinyl lp (met download). Hoera!