×

Recensie

Roots

27 januari 2018

Hoeke

Legacy

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Butler Records

Legacy Hoeke Roots 3.5 Hoeke – Legacy Written in Music https://writteninmusic.com

De Nederlandse Rob Hoeke wordt beschouwd als één van de beste Boogie-Woogie en Blues pianisten uit Europa. Al in 1957 begon hij met pianospelen en hij heeft in de loop der jaren 20 albums uitgebracht en 35 singles. Optredens gaf hij over de gehele wereld en dat is hij blijven doen tot op de dag dat hij op 60-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van maagkanker. Vlak voor zijn dood gaf hij in café Langs De Lijn nog een afscheidsconcert waar bevriende muzikanten optraden, waaronder Herman Brood en Jan Akkerman en ook zijn beide zoons Eric en Ruben. Een opmerkelijk feit is dat Rob Hoeke sinds 1974 twee vingers moest missen nadat hij had gepoogd een kleine reparatie uit te voeren aan zijn auto. Zijn spel heeft daar absoluut niet onder geleden!

Het album Hoeke-Legacy is ontstaan omdat Rob Hoeke eigenlijk graag ooit nog eens een album had willen maken samen met zijn zoons Ruben en Eric. In zijn homestudio te Krommenie had Rob zo’n beetje al de basistracks opgenomen op floppy en minidisc, met het idee dat zijn zoons, als hij er niet meer zou zijn, de opnames verder zouden afmaken. Echter nadat Rob Hoeke op 6 november 1999 overleed waren deze opnames nu niet het eerste waren de broers aan dachten. De tijd was er gewoon nog niet rijp voor. Zowel gitarist Ruben als drummer Eric zijn eerst hun eigen weg gegaan, maar speelden af en toe bij gelegenheid wel eens samen. Ruben Hoeke timmert inmiddels aan de weg als virtuoos bluesrock gitarist en Eric is professioneel drummer.

Pas in 2015 was de tijd rijp en zijn de broers Hoeke begonnen met het beluisteren en selecteren van de opnames die hun vader had gemaakt. Opvallend was dat de tracks overtuigend, explosief en opmerkelijk genoeg foutloos ingespeeld waren. In mei 2017 zijn Ruben en Eric Hoeke begonnen met het inspelen van hun respectievelijke gitaar- en drumpartijen. Natuurlijk was dit een emotioneel proces. Technisch gezien ook omdat Rob Hoeke geen gebruik maakte van bijvoorbeeld een click-track, waardoor de nummers niet helemaal strak zijn. De enige manier van werken was eigenlijk om goed te luisteren naar wat er gespeeld werd, vervolgens de songs van buiten te leren en daarna de partij inspelen. Dit proces lukte zo wonderwel dat het leek alsof Rob Hoeke ook op een bepaalde manier in de studio aanwezig was om richting te geven.

Het album Hoeke – Legacy bestaat uit 14 originele tracks waarbij het pianospel van Rob Hoeke uiteraard op de voorgrond staat. Daarnaast horen we Rob Hoeke nog op harmonica, Ruben Hoeke op bas en gitaar en Eric Hoeke op drums. Op de tracks Slempie Shuffle en Stick With Me Baby horen we hoe de familie Hoeke als band had kunnen klinken, heerlijk!

Luister vooral ook naar Maria Pesta, een vrolijk en virtuoos gespeeld tango-achtig nummer, Holland Boogie en Dreef 268 geheel in de stijl zoals we die van Rob Hoeke kennen. Mooi is het bluesnummer Blues In the Dark met als extra toevoeging smaakvol bluesharpspel van Rob en signature bluesrock gitaarwerk van Ruben Hoeke. Met Goodbye Boogie wordt het album geheel in stijl en sprankelend afgesloten.

De broers Hoeke hebben zich uitstekend van taak gekweten, waarbij niet onvermeld mag blijven dat ook editor en producer Aart de Jong van studio KlankTank een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Naast het feit dat het album te beschouwen is als muziekdocument is het ook met recht een eerbetoon aan deze Nederlandse legende. De gebroeders Hoeke zijn rond augustus 2017 geïnterviewd door het Noordhollands Dagblad en daarin is nog veel meer interessants te lezen over de totstandkoming van dit album.

Tracklisting Hoeke:

 1. Cruisin’ With My Kids

 2. Slempie Shuffle

 3. Stick With Me Baby

 4. Maria Peseta

 5. Ode To Jimmy Yancey

 6. Holland Boogie

 7. Dreef 268

 8. Blues In The Dark

 9. Dedicated To Errol Garner

 10. Lobo Bonk Stomp

 11. Take It Easy

 12. Uncovered

 13. Believe Me

 14. Goodbye Boogie 1. Cruisin' With My Kids
 2. Slempie Shuffle
 3. Stick With Me, Baby
 4. Maria Peseta
 5. Ode To Jimmy Yancey
 6. Holland Boogie
 7. Dreef 268
 8. Blues In The Dark
 9. Dedicated To Erroll Garner
 10. Lobo Bonk Stomp
 11. Take It Easy
 12. Uncovered
 13. Believe Me
 14. Goodbye Boogie