×

Recensie

Alternative

16 oktober 2015

Here We Go Magic

Be Small

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Be Small Here We Go Magic Alternative 3 Here We Go Magic – Be Small Written in Music https://writteninmusic.com

Als de mannen van Steely Dan een jamsessie zouden houden met daarbij gasten van Ten CC, een bezoekje van Al Jarreau, een partij jaren ’70 synths in de aanslag en bijdragen van de mannen van Alt J, overzien door de heer Eno, Brian himself en gekruid met indie gitaren zoals we die kennen van The Black Keys, dan had dat gezelschap misschien een album afgeleverd dat in de richting zou kunnen komen van wat we hier vinden op Be Small. De vierde langspeler van Here We Go Magic is zowel een experiment in eigentijdse pop als een album dat doordrenkt is van retro klanken en retro sfeer.

Eigenzinnig. Dat is het album zeker. De band is inmiddels teruggebracht tot twee mannen, Luke Temple en Michael Bloch. Zij maken samen muziek die verwondert in klank en sfeer. Retro klinken, dat is iets dat meer bands en artiesten tegenwoordig beheersen, om het daarbij een eigentijdse beleving te geven  op zich , vraagt om zowel durf als de kwaliteit om dat te bewerkstelligen. De band heeft de kwaliteit en de eigenzinnigheid in huis om nummers zo ook gestalte te geven, maar het is de vraag of de experimenteerdrift het niet wint van de kracht die de nummers kunnen hebben.

Hoewel nummers als Girls In The Early Morning en Tokyo London US Korea zeker afwisselend en aantrekkelijk zijn, is het de vraag of de experimenteerdrift niet de overhand neemt en zo de aandacht wegleidt van een aantal fijne liedjes. Natuurlijk, het kan juist de bedoeling zijn dat de experimenteerdrift en de liedjes samengaan op dit album. Daarin is de band zeker geslaagd.  De nummers blijven doorgaans ook compact; het duo gebruikt zo nu en dan plotselinge eindes en merkwaardige fade outs en soundscapes die die experimenteerdrift vooral onderstrepen. Soms zelfs neigend naar prog, fascineert het tweetal zeker.

Je moet de band nageven dat het album op deze wijze intrigerend wordt. Dat is iets dat zeker geldt voor deze langspeler.  Wellicht vraagt het schijfje meer draaibeurten nog om zich volledig bloot te geven. Als je houdt van muziek die zich in één keer beluisteren laat kennen, blijf dan verre van dit album. Als je je muziek liever zelf doorgrondt en ervaart, dan is Be Small een fraai maal waar veel aan te ontdekken valt. Een moderne Steely Dan, geserveerd met een sprankel Alt J. Smakelijk luisteren. 1. Intro
 2. Stella
 3. Be Small
 4. Falling
 5. Candy Apple
 6. Girls in the Early Morning
 7. Tokyo London US Korea
 8. Wishing Well
 9. Ordinary Feeling
 10. News
 11. Dancing World