×

Recensie

Roots

25 juni 2015

Guy Verlinde

Better Days Ahead

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Dixiefrogs Records

Better Days Ahead Guy Verlinde Roots 4.5 Guy Verlinde – Better Days Ahead Written in Music https://writteninmusic.com

Onze sympathieke zuiderbuur Guy Verlinde behoeft natuurlijk eigenlijk geen enkele introductie meer. Al zullen de meeste blues liefhebbers deze Belgische nummer 1 in blues en rootsmuziek kennen onder de naam Lighting Guy. Maar inmiddels heeft hij zich muzikaal dusdanig ontwikkeld dat zijn bluesnaam de lading niet meer dekt en hem heeft vervangen voor zijn echte naam. Niet omdat hij de blues vaarwel heeft gezegd, verre van dat, maar omdat, volgens eigen zeggen, zijn muziek en preformances steeds persoonlijker werden was de aan de bluesmuziek gerelateerde artiestennaam niet langer noodzakelijk. Met andere woorden, het niet meer allemaal pure blues wat de klok slaat.

Op zijn 8ste album, waarop 11 eigen nummers van Verlinde staan, is deze ontwikkeling duidelijk te horen. Dat begint gelijk al met opener en titelsong Better Days Ahead, waarin hij zich gelijk richting de Southern Rock begeeft. Wat ook een mooi voorbeeld is van het breder kijken is de prachtige country ballad Scared Gound, een nummer over de harde werkelijkheid van een fabrieksarbeider. De country invloeden horen we trouwens ook terug in The One. De prachtige afsluiter Don’t Tell Me You Love Me, dat me doet denken aan de muziek van David Gates & Bread, is echt een oefff momentje.

Staat er dan helemaal geen blues op het album? Jawel hoor! Luister maar eens naar Release Youself From Fear, dat rechtstreeks uit de klei van de Mississippi Delta getrokken lijkt te zijn. Of anders naar Heaven Inside My Head, Wild Nights en Learnin’ How To Love You, het type nummers waarmee Verlinde op het podium het publiek uit haar dak laat gaan. En dat komt niet in de laatste plaats door het prachtige harpspel op deze nummers van Steven Troch.

De geleidelijke omschakeling van een pure bluesartiest naar een meer rootsartiest pakt verdomd goed uit op dit album. De nummers wisselen elkaar in stijl en tempo perfect af waardoor het een heerlijk album is om naar te luisteren. Keer op keer!

Tracklisting Better Days Ahead:

 1. Better Days Ahead
 2. Heaven Inside My Head
 3. Wild Nights
 4. Scared Ground
 5. Into The Light
 6. Learin’ How To Love You
 7. Call On Me
 8. The One
 9. Feel Alive
 10. Realease Yourself From Fear
 11. Don’t Tell Me That You Love Me


 1. Better Days Ahead
 2. Heaven Inside My Head
 3. Wild Nights
 4. Sacred Ground
 5. Into the Light
 6. Learnin' How to Love You
 7. Call on Me
 8. The One
 9. Feel Alive
 10. Release Yourself from Fear
 11. Don't Tell Me That You Love Me