×

Recensie

Alternative

02 september 2014

Grant Nicholas

Yorktown Heights

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Popping Candy

Yorktown Heights Grant Nicholas Alternative 4 Grant Nicholas – Yorktown Heights Written in Music https://writteninmusic.com

Na 20 jaar met Feeder de wereld over getrokken te hebben heeft frontman/songwriter Grant Nicholas de tijd gevonden/genomen met Yorktown Heights een album onder zijn eigen naam uit te brengen.

Na een zeer succesvolle muzikale carrière die al meer dan 20 jaar duurt en 8 studio-albums opleverde die bij elkaar meer dan 3 miljoen stuks verkochten, mag Feeder zich een van de meest succesvolle Britse bands van de laatste decennia noemen. Het succes van de band was voor een groot gedeelte te danken aan het songschrijverschap van Nicholas. Hij heeft de gave om met veel melodie en flink wat power een storm aan emoties op te roepen die net zo aanstekelijk als rafelig klinken.

Voor zijn eerste solo-album Yorktown Heights (genoemd naar de plek in Upstate New York waar hij met producer Sam Miller en Brian Sperber in een kleine studio de laatste hand aan het album legde) nam Nicholas wat gas terug. Het album laat een merendeels ingetogen zelfs akoestische Nicholas horen waardoor de spannende structuren van zijn songs nog beter uit de verf komen. De erg mooie albumopener Soul Mates is daar een prima voorbeeld van. Juist omdat Nicholas naast aanstekelijke melodieën, sterke zanglijnen ook aansprekende teksten schrijft komen zijn songs ook in een ‘kleinere’ setting uitstekend tot hun recht. Ook de rustiger songs als Good Fortune Lies Ahead, Vampires, Hitori (Sorrow Will Find Me Wherever I Go) en het over eenzaamheid verhalende Tall Trees zijn prachtig.

De meer powerful songs Robots, Joan Of Arc, Isolation en Time Stood Still maken nog maar een keer duidelijk wat die Feedersound zo aantrekkelijk maakt. Nicholas weet als geen ander kracht en emotie en rust en power samen te ballen tot ijzersterke songs. Songs waar je maar geen genoeg van kunt krijgen.

Yorktown Heights is wederom een krachtig bewijs van het vakmanschap van songschrijver en performer Nicholas. 1. Soul Mates
 2. Hitori
 3. Tall Trees
 4. Robots
 5. Vampires
 6. Good Fortune Lies Ahead
 7. Joan of Arc
 8. Hope
 9. Isolation
 10. Broken Resolutions
 11. Time Stood Still
 12. Father to Son
 13. Counting Steps
 14. Silent in Space
 15. Safe in Place…