×

Recensie

Roots

13 augustus 2010

Goslink

Stil Leven

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Stil Leven Harm Goslink Kuiper Goslink Roots 3 Goslink – Stil Leven Written in Music https://writteninmusic.com

Wat Harm Goslink Kuiper doet is nooit gewoon, het moet altijd bijzonder zijn. Of het nou gaat om het maken van muziek of muziekinstrumenten, het moet anders zijn dan hoe anderen het doen. Zo’n instelling wil nog wel eens leiden tot ‘experimenteren om het experimenteren’, met een waardeloze brei tot gevolg. Dat geldt zeker niet voor Stil Leven, het debuutalbum van Goslink. Dat staat namelijk vol met bijzondere, kunstzinnige liedjes, die toch zeer toegankelijk zijn.

Wie is die Harm Goslink Kuiper eigenlijk? Na in 1999 afgestudeerd te zijn aan de kunstacademie, stort hij zich eerst op de kunstwereld, met schilderijen, beelden, (animatie)filmpjes, installaties, tekeningen, een verhalenbundel en een cd met liedjes. Toch voelt hij zich niet op zijn gemak in deze trendy wereld en hij besluit ermee te breken. Hij trekt zich terug om thuis zijn muziek en liedjes op te nemen. Dit resulteert in drie in eigen beheer uitgebrachte cd’tjes vol liedjes met getokkel op banjo, (slide)gitaar en mandoline, vergezeld van boekjes met tekeningen. Dit trekt de aandacht van alt-country band El Pino & The Volunteers, die hem in 2005 als multi-instrumentalist inlijft. Twee jaren later stopt Kuiper met de band om zich opnieuw te storten op het maken van eigen muziek.

Het kunstzinnige blijft in deze periode, wat onder meer te merken is aan de instrumenten. Kuiper begint die zelf te maken. Met onderdelen als fruitkistjeshout, visolieblikken, deurdrempels, sloophout, schilderslinnen, een saladeschaal en meer knutselt hij zo onder meer een fruitkist-gitaar, een fruitkist-cello, een houtrestjes-contrabas en een drempellapsteel in elkaar. Of die wel klinken? Zeker! Zijn fruitkist-gitaar bijvoorbeeld klinkt als een combinatie van gitaar, banjo, mandoline en ukelele. Oftewel, een bijzonder eigen geluid. Voor wie het niet gelooft, luister maar eens hier.

instrumenten Goslink

Nu, na twee jaren van opnemen is Stil Leven klaar: een album met zestien tracks. Dat klinkt als veel, maar een aantal kan worden beschouwd als interludes. Wat overblijft zijn kunstzinnige, maar toch toegankelijke Nederlandstalige liedjes. De combinatie van de ironische teksten, van Kuipers wat nasale stem en van het geluid van de instrumenten is -opnieuw- bijzonder te noemen. Zou je een nummer qua muziek in een hoek drukken van de kinderliedjes zoals VOF de Kunst die tegenwoordig maakt, dan maken titel (Lieve Hoer) en tekst dit op z’n zachtst gezegd érg lastig: “Ik ben een brok vleesgeworden lust, als ik niet neuk krijg ik geen rust”. Plat? Nee, eerder ironisch, op een bepaalde manier zijn de nummers van Goslink zelfs aandoenlijk. Kuiper zingt met zijn nummers op kunstzinnige wijze over eenzaamheid, over de worsteling met het bestaan en natuurlijk ook over liefde. Het kunstzinnige is overigens ook terug te vinden in de cd-hoes. Net weer wat anders dan hoe anderen het doen. Want zo is Harm Goslink Kuiper.

Stil Leven ligt vanaf 16 augustus in de (virtuele) muziekwinkel. Wie hem live wil zien kan en horen, in september en oktober speelt Goslink Stil Leven in zalen en theaters. Hoewel Kuiper in verschillende bezettingen speelt, zal deze  tour worden gedaan met een zevenkoppige band. En ja, dan zijn die bizarre zelfgebouwde instrumenten ook allemaal te bewonderen. Ook leuk zijn de geplande voorprogramma’s: artiesten als (onder voorbehoud) Jan Rot, Janne Schra (Room Eleven), El Pino & the Volunteers en Blaudzun die hun repertoire spelen op Kuipers instrumenten.

Wat Harm Goslink Kuiper doet is nooit gewoon, het moet altijd bijzonder zijn. In het geval van Stil Leven werd dat bijzonder geslaagd! 1. Thema Op Koekblikbanjo
 2. Wil Je Me Voeren
 3. Cocaïne
 4. Al Die Vrouwen
 5. Thema Op Flessen En Fruitkistgitaar
 6. De Deur Is Dicht
 7. Verdriet Van 't Leven
 8. Open Boek
 9. Compositie Op Fruitkistdobro
 10. Paranoia
 11. Mijn Gerief
 12. Wijnglascompositie
 13. Marietje
 14. Is Er Een Ander?
 15. Lieve Hoer
 16. Thema Op Piano En Saladeschaalbanjo
 17. Ma P'tite Gazelle (1997)