×

Recensie

31 juli 2019

Gomez – Liquid Skin (20th Anniversary dubbel vinyl

Liqued Skin (dubbel vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: HUT

Liqued Skin (dubbel vinyl reissue) Gomez Alternative 4 Gomez – Liquid Skin (20th Anniversary dubbel vinyl edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Als je debuutalbum zo hard opgepakt wordt als met Bring It On van het Britse Gomez gebeurde kun je begrijpen dat de druk er behoorlijk boven hangt als je een vervolg gaat maken. De band liet zich echter niet gek maken en de mannen besloten alles weer zelf te doen, met de studiohulp ven Ken Nelson als sound-engineer. Puur omdat die methode hun uitstekend was bevallen en ze geen druk wilden voelen.

Daarbij was het ook nog eens handig dat ze voor hun eerste album veel te veel songs hadden geschreven en heel veel daarvan voor hun tweede konden gebruiken. Met de Bring It On tour die hen gelijk over de gehele wereld bracht werden de opnamen voor het tweede album verspreid over studio’s in Amerika en in hun thuishaven in Engeland afgemaakt. Het tweede album kon daardoor maar 518 dagen na het debuut uitkomen.

Natuurlijk was het nieuwe album, Liquid Skin, juist omdat er van ‘oudere’ songs gebruik werd gemaakt minder verrassend als het debuut. Maar met vier songschrijvers in de band waren er tegelijk meer dan genoeg ijzersterke songs om uit te kiezen. Tegelijkertijd betekende het snelle leerproces van onderweg zijn en heel veel spelen een mooie progressie in de songs en het opnemen daarvan.

Liquid Skin is een erg fijn vervolgalbum dat alleen al in Bring It On (hoe wil je nog duidelijker weten dat ze de songs tegelijk met het merendeel voor dat debuut schreven?), Rhythm & Blues Alibi en het weergaloze We Haven’t Turned Around, sowieso een van de allerbeste Gomez songs ooit die ooit een heel mooie tweede leven kreeg via de soundtrack van de succesfilm American Beauty, een aantal Gomez klassiekers kent.

Maar er staat nog veel meer heel moois op Liquid Skin. Wat dacht je van songs als Blue Moon Rising, California, Revolutionairy Kind en Rosalita? En er is nog zoveel meer moois. Nu 20 jaar na uitgave nog veel meer als toen het album uitkwam. Mooi dat we toen al wisten dat we met Gomez een band hadden die eigenwijs hun eigen weg zou gaan. Niet meer die overmatige aandacht van de pers maar immer met een trouw publiek dat tot vandaag de dag nog steeds ontdekt wat de band in zich heeft.

In de Abbey Road studio’s nam sound director Frank Arkwright vorig jaar de originele Liquid Skin opnamen nog eens goed onder handen zodat we nu op vooral het dubbele vinyl een glansrijke sound hebben. Mooi gevat ik een klaphoes met veel extra fotowerk op de binnenhoezen.

Tracklisting Liquid Skin (Dubbel vinyl reissue):
Side A:

 1. Hangover
 2. Revolutionary Kind
 3. Bring It On

Side B:

 1. Blue Moon Rising
 2. Las Vegas Dealer
 3. We Haven’t Turned Around

Side C:

 1. Fill My Cup
 2. Rhythm & Blues Alibi
 3. Rosalita

Side D:

 1. California
 2. Devil Will Ride


 1. Hangover
 2. Revolutionary Kind
 3. Bring It On
 4. Blue Moon Rising
 5. Las Vegas Dealer
 6. We Haven't Turned Around
 7. Fill My Cup
 8. Rhythm & Blues Alibi
 9. Rosalita
 10. California
 11. Devil Will Ride