×

Recensie

Jazz

25 juni 2014

Positie 1 Jaarlijst 2014

Gogo Penguin

v2.0

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

v2.0 Gogo Penguin Jazz 4.5 Gogo Penguin – v2.0 Written in Music https://writteninmusic.com

Na hun (terecht) veel geprezen debuut Fanfares van nog geen 2 jaar terug maakt het uit Manchester afkomstige jazztrio Gogo Penguin met hun nieuwe album v2.0 nog meer indruk.

Het had een moeilijke exercitie kunnen worden nadat hun debuut door zo ongeveer iedereen die wat in de Britse scene te zeggen heeft (van Gilles Peterson tot aan Mike Chadwick) de hemel in geprezen werd. Maar het trio, pianist Chris Illingworth, nieuwe bassist Nick Blacka (en wat een geweldige!!) en drummer Rob Turner, liet zich niet stressen en begonnen gewoon met het verzamelen van nieuwe composities.

Geen muzikanten die nieuwe muziekstromingen meer absorberen als jazzmuzikanten. Dat is al decennia lang het geval. Invloeden die voor elke muzikant binnen een trio natuurlijk anders werken. Een drummer wordt door drum ’n bass en dubstep nu eenmaal anders gegrepen dan een pianist door de nieuwe minimalisten. Voor velen geldt het veel te vroeg verloren gegane Zweedse e.s.t. (1993-2008) als fijn referentiekader. Er was tot dat moment geen trio dat zich zo spannend liet leiden door jazz en electronic en daar een zo briljante mix in vond. Maar zeker ook artiesten als Aphex Twin, Massive Attack, Brian Eno en bands als Radiohead hebben hun sporen in de jazz achter gelaten.

Gogo Penguin gaat eenzelfde weg met immer spannende composities waarin ze zichzelf uitdagen en hun jazzsound opnieuw uitvinden. Gedreven op de vaak heerlijk duwende ritmes van Turner en de groovende bas van Blacka vindt de geweldige Illingworth steeds weer de juiste kleur in zijn pianospel om de composities naar een nog hoger niveau te sturen. Albumopener Murmuration is wat dat aangaat gelijk een geweldige stuwende opener maar het briljante, zeer subtiel gespeelde, Fort wellicht nog veel beter. In deze laatste compositie duwt het trio net zo hard naar de electronic sound als bijvoorbeeld Portico Quartet dat doet, maar waar die band zich nu echt naar electronic ontwikkeld heeft, blijft Gogo Penguin vanuit de jazzsetting opereren. Het maakt het al net zo spannend.

V2.0 is een prachtige ontdekkingstocht naar het vermengen van jazz met nieuwe invloeden en een album waarop alleen maar toptracks te vinden zijn. Luister naar composities als Home, het verstilde The Letter, het geniale Shock And Awe of de zeer pakkende albumafsluiter Hopopono en je bent volledig overtuigd. Het is ook een album dat van begin tot het einde alleen maar spannende nieuwe jazz en muzikanten die elkaar muzikaal uitdagen, laat horen. Gogo Penguin is het trio dat de opmars van de Britse jazz nogmaals in volle glorie aangeeft.  1. Murmuration
  2. Garden Dog Barbecue
  3. Kamaloka
  4. Fort
  5. One Percent
  6. Home
  7. The Letter
  8. To Drown In You
  9. Shock And Awe
  10. Hopopono