×

Recensie

Jazz

30 september 2015

Positie 26 Jaarlijst 2015

Girls In Airports

Fables

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Fables Girls In Airports Jazz 4.5 Girls In Airports – Fables Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is het Deense Girls In Airports toch een heerlijk onnavolgbare band. Ook op hun nieuwe album Fables schieten ze muzikaal weer alle kanten op.

Sinds de oprichting in 2009 bracht de band reeds drie albums uit maar met hun eerste voor het Britse Edition Records trekken ze de muzikale lijnen flink verder op. In hun fascinerende muzikale zoektocht verbinden ze jazz met folk, electronic, soundscapes, zelfs flarden prog en altijd met een lekker brutale alternative attitude. Met acts als Polar Bear, Portico Quartet en Sons of Kemet als muzikale bloedverwanten weten ze deze invloeden elke keer weer tot een al net zo indrukwekkende eenheid te smeden.

Fables laat, meer dan ooit, een verstilde band horen die in alles op sfeer drijft en daarmee een groot palet aan emoties losmaakt. Op de klanken van keyboardspeler Mathias Holm weten saxofonisten Martin Stender en Lars Greve (die ook nog prominent (bas) klarinet op het nieuwe album speelt), een prachtig breed geluid los te maken. Met de dan weer rustig ritmes invullende dan weer groovende ritmetandem – percussionist Victor Dybbroe en drummer Mads Forsby – ontstaat een hallucinerende sound die onvergelijkbaar is.

Fables is typisch zo’n album dat bij elke luisterbeurt meer op je ingroeit en steeds meer emoties losmaakt. Juist door de verstilling die sommige tracks kennen. Het titelnummer is wat dat aangaat de ideale albumopener met een verstild begin en een fijne, door saxofoons uitgebouwde, climax. Het met oosterse klanken opgebouwde Sea Trail is dan weer de ideale opvolgtrack. Maar juist ook in een groovy track als Dovetail hoor je wat de band nog meer zo onnavolgbaar maakt. Een heerlijk duwende baslijn en dito percussie zijn de basis waarover de band met keyboards en saxofoons een oosterse sfeer weet op te roepen.

Fables is een indrukwekkend en uitdagend album en een meer dan geslaagde stap om de sound van de Deense band nog meer uit te diepen en te verrijken.  1. Fables
  2. Sea Trail
  3. Randall's Island
  4. Mammatus
  5. Aftentur
  6. Aeiki
  7. Dovetail
  8. Yola
  9. Episodes