×

Recensie

Rock

14 april 2022

Gazpacho

Fireworking At St. Croix

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: KScope

Fireworking At St. Croix Gazpacho Rock 4 Gazpacho – Fireworking At St. Croix Written in Music https://writteninmusic.com

Fireworker behoorde in 2020 tot de top van de progressieve releases. En ook nu, in 2022, blijft het een album om van te genieten. Het idee was om in datzelfde jaar op tour te gaan met het al net zo inspirerende Pure Reason Revolution. Dat dat niet doorging, enfin, de verklaring daarvoor behoeft geen paginalang betoog. De tour werd uitgesteld en brengt de band nu, in het voorjaar van 2022 naar een aantal Europese plaatsen. Jawel, met Pure Reason Revolution. Dubbelop genieten van liefhebbers van sfeervolle, moderne, donkere en bovenal geïnspireerde progressieve rock.

Het niet doorgaan van de tour deed ook Gazpacho grijpen naar het idee van een live stream. Voor diegenen die destijds de livestream misten of die de band gewoon een keer live willen zien met het materiaal van Fireworker, pak nu je kans, want naast de CD-versie met 9 nummers kun je ook nog een boxset krijgen waarin je het concert op blu-ray kunt aanschouwen, met een bonusnummer op de cd en op de blu-ray ook nog eens bonus opnames van de tour uit 2019 in De Boerderij ten tijde van de Soyuz-tour en een aantal akoestische opnames. En niet alleen dat, ook nog het album in 5.1 op DVD en een aantal interviews. Erg compleet dus en zeker interessant voor de liefhebbers van het fijne geluid van de band.

Gazpacho live vraagt je aandacht. Ja, je moet wel iets hebben met de stem van Jan-Henrik Ohme én je moet open staan voor nummers die meer vragen dan instant toegankelijkheid. Want wat je ook verwacht van onze Noorse vrienden, de band gaat nimmer voor oppervlakkige lichtvoetige liedjes, zijn verre van hitgevoelig en maken vooral muziek om te beleven, te doorvoelen. De band heeft ervoor gekozen als live setting de ruimte te pakken waar normaal ook repetities plaats vinden. Je krijgt de band dus onversneden, zonder afleidende beelden, gewoon de band zoals ze klinkt. En dat is met recht imposant te noemen. Van de openingsklanken van Space Cowboy tot aan de slotakkoorden van Winter Is Never op de reguliere versie van het album is de band in topvorm te horen.

Als je de band nog niet eerder in een live setting hoorde, is dit een fijne kennismaking. Het klinkt misschien gek gegeven de donkere sound van de band, maar deze live opnames laten een wat sprankelender geluid horen. Dat is dan vooral gelegen in de opname natuurlijk. De muziek van Gazpacho verandert niet ineens van sfeer in een live omgeving. Het geluid klinkt iets opener. Dat hoor je aan de zang van Jan-Henrik, je hoort het ook aan de toetsen van Thomas Andersen, Jon-Arne Vilbo’s gitaar, de viool en gitaar van Michael Krømer, de drums van Robert Johansen en de bas van Kristian Torp. Jan-Henrik is een meester in intimiteit, sereniteit, soms welhaast plechtstatigheid en tegelijkertijd altijd gevoelvolle zang. Knap hoe hij dat ook hier live op de planken brengt. Michael klinkt live meer aanwezig: het lijkt alsof de vioolaccenten meer nog dan in de studioversie hun weg in de nummers vinden, immer geruggesteund door de pompende bas van Kristian en Robert’s drums. En dan de gitaar van Jon-Arne, van zeer subtiel tot logge lagen leggend met fraaie solo’s het klanktapijt naast Thomas Andersen’s toetsen invullend. Hoor hoe mooi de opbouw van de nummers toch. Nooit als andere bands, altijd eigenzinnig.

Het prachtige Hourglass is heerlijk sfeervol. En ook hier weer een mooie uitvoering. Net als het titelnummer van het studio-album, Fireworker, dat is toch volop genieten. Luister eens hoe de drums het nummer voortstuwen en hoe gitaar en toetsen elkaar hier prachtig aanvullen. Antigue  krijgt hier ook een fijne sfeervolle uitvoering: de band was gewoon helemaal klaar voor de tour. Hopelijk is de tour die nu loopt, net zo aantrekkelijk als de laatste releases en zeker als je deze live opnames in ogenschouw neemt, zeker zo fraai als dit live album.

Naast de nummers van Fireworker speelde de band nog nummers van een van de eerste albums When Earth Lets Go en van de klassieker Tick Tock. Een fijne setlist die al heel nadrukkelijk laat horen hoe goed de Noren in een live setting klinken. Met deze mooie setlist boeit en fascineert de band en is het een ijzersterke amuse gueule voor de fijnproevers die ze gaan zien samen met Pure Reason Revolution. Een zeer, zeer fraai live album van de mannen! Als je de kans hebt, om ze live te gaan zien, pak die kans!

 

   1. Space Cowboy
  2. Hourglass
  3. Fireworker
  4. Antigue
  5. Sapien
  6. Substitute For Murder
  7. The Walk (part I)
  8. The Walk (part II)
  9. Winter Is Never