×

Recensie

Rock

04 juni 2018

Gazpacho

Soyuz

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Kscope

Soyuz Gazpacho Rock 4 Gazpacho – Soyuz Written in Music https://writteninmusic.com

Gazpacho, Noorse vertegenwoordigers van het progrockgenre, is een band die bekend staat om zijn vaak wat melancholieke en intieme muziek. Als je binnen het domein van de progrock op zoek bent naar  springerigheid en ongekend veel tempowisselingen, dan moet je niet bij Gazpacho zijn. Ben je in voor progrock waar beleving een wezenlijk bestanddeel van uitmaakt en waar de verhalende teksten omgeven worden door sfeervolle muziek? Dan is Gazpacho’s Soyuz een prima introductie tot het werk van de band.

Melancholie en sfeer zijn sleutelwoorden op het album. Subtiele percussie, baslijnen, al net zo verfijnde gitaar en toetsen openen het album met het titelnummer. Jon-Arne Vilbo laat in dit nummer horen precies te weten hoe subtiel hij zijn gitaarklanken dient te laten klinken. Kristian Torp zet met de basgitaar nog een stempel op het nummer; hij mag de bas heerlijk laten zoeven in het hele nummer. Thomas Anderson geeft met zijn toetsen de juiste kleuring terwijl Robert Johansen zijn drums en percussie tot in de perfectie op alles laat aansluiten. Het fraaie slot van het nummer is in handen van Michael Kromer die hier zijn viool extra folkaccenten laat zetten. Dat alles bekroond met de stem van Jan Henrik Ohme die in zijn eigen melancholische klank heel natuurlijk past bij de sfeer van het nummer. Het bewuste nummer gaat over de eerste bemande ruimtevlucht waarop Vladimir Komarov als kosmonaut dienst deed. Jammerlijk genoeg overleefde de kosmonaut de vlucht niet; de landingsmodule crashte. Dat onderwerp komt later op het album terug in het nummer Soyuz Out.  Het album draait niet in zijn geheel om die eerste bemande vlucht. Tegelijk is de thematiek van het album daar wel nauw aan verwant. Zoals Komarov met zijn dood gevangen was in de tijd, geldt dat voor de hoofdpersonen in de andere nummers ook.

De kracht van Gazpacho is het in intieme nummers vangen van beleving: eerdere albums lieten dat al horen en het live document Night Of The Demon liet het ook zien op de in beeld gebrachte concertregistratie.  Als Hypomania na de openingstrack klinkt, gaan je gedachten onwillekeurig naar Muse. Niet alleen had de titel zo van de band rond Matthew Bellamy kunnen zijn; het nummer doet in zijn opbouw aan de Britse band denken en datzelfde geldt voor de zanglijnen van Jan Henrik. Dat is jammer want zijn stem heeft voldoende zeggingskracht zonder dat een spiegeling, al dan niet bewust, naar heer Bellamy of heer York (Thom, de zanger van Radiohead) nodig is. Derde nummer Exit Suite doet dat laatste juiste toch. Een verwijzing naar Radiohead’s Exit Music (For A Film)? Heel sfeervol opgebouwd, klein gehouden, met subtiele gitaar en viool op de achtergrond en met Jan Henrik het completerend, gewild of ongewild, in Yorke-stijl. De kracht van Gazpacho zit juist in het eigen geluid. Dat horen we sowieso terug in het prachtige Emperor Bespoke. Met Jan Henrik vooral als zich zelf.

Sky Burial is mooi en etherisch en krijgt een stuwende grandeur na zijn mystieke start. Dan is Fleeting Things weer meer ingetogen. Hier vooral ook het sferische van Gazpacho zelf, de stem van Jan Henrik vooral zichzelf. Soyuz Out vertelt het verhaal van kosmonaut Komarov verder. Het tragisch einde van de eerste man in de ruimte op muziek gezet. Filmisch maar hier en daar ook wat fragmentarisch qua beleving. Alsof de tijdlijn van het nummer sprongen in de tijd maakt. Rappacini is het slotakkoord van het album. Stemmig. Tegelijk is de klank groots. Mooi hoe de viool het nummer extra verdieping geeft.

Subtiliteit en melancholische klanken, met zo nu en dan een versnelling, samengebracht in een album waar de band zijn compositorische en spelkwaliteiten zeker laat horen. Dat doet de band met name als de voorbeelden minder of niet doorklinken in de muziek. Gazpacho’s Soyuz beluisteren biedt gelukkig meer dan dat. Soyuz is vooral een mooi album van het Noorse gezelschap. Het is een album dat zich echt openbaart na meerdere draaibeurten; neem er de tijd voor en dompel je onder in dit muzikale bad vol sfeer.

Tracklist Soyuz:

 1. Soyuz One
 2. Hypomania
 3. Exit Suite
 4. Emperor Bespoke
 5. Sky Burial
 6. Fleeting Things
 7. Soyuz Out
 8. Rappacini


 1. Soyuz One
 2. Hypomania
 3. Exit Suite
 4. Emperor Bespoke
 5. Sky Burial
 6. Fleeting Things
 7. Soyuz Out
 8. Rappaccini