×

Recensie

Alternative

08 oktober 2020

Future Islands

As Long as You Are

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 4AD

As Long as You Are Future Islands Alternative 4 Future Islands – As Long as You Are Written in Music https://writteninmusic.com

De uit de kluiten gewassen knuffelbeer Samuel T. Herring van Future Islands wekt in het verleden al veel indruk met zijn enthousiaste danspassen op die vergelijkbaar zijn met de bewegingen van een professionele shorttrack schaatser die in winning mood op de finishlijn afstormt. Triomfantelijk schrijft publiekslieveling Future Islands geschiedenis met de vierde Singles plaat waar ook Seasons (Waiting on You) opstaat, de single die in 2014 steevast bovenaan de lijstjes als song van het jaar eindigt.

Het springerige For Sure roept beelden op van een fanatiek bewegende frontman die zichzelf met een hoge aaibaarheidsfactor bij het massapubliek introduceert. Van datzelfde kaliber zijn tracks als de dansbare eighties disco van Plastic Beach en Born in a War. Nummers waar opvallend genoeg heel even die oerschreeuw van Samuel T. Herring weer aanwezig is. Niet te vatten dat dit dezelfde persoon is als de soulvolle doorleefde oude geest in Thrill. Het opbeurende ritme van Waking zoekt de diepgang met de neerslachtige afgeschermde teksten op die voor het sociale evenwicht zorgen.

En toch is het de stille kracht van William Cashion die zijn basgitaar bijna liefkozend een vergelijkbare rol als van een melodieuze leadgitaar toekent. Hoe hij Moonlight naar zich toetrekt is van zulke ongelofelijke klasse. In combinatie met de hemelse keyboardlandschappen van Gerrit Welmers, de hartslagdrum van voormalige livekracht Michael Lowry en de zware vocalen van een bewust zuinig met woorden strooiende Samuel T. Herring kan je alleen maar concluderen dat ze je hier wel heel treffend in de ziel raken.

Uiteraard is As Long As You Are veel meer dan alleen dat prachtige hoogtepunt. Samuel neemt je bijna aan de hand mee in het een emotionele krakende snik gedragen Glada mee. Een nachtportier die laat in de duisternis het slot van de deur voor je in hotel Nostalgia opendraait, waar zijn jeugdige herinneringen steeds bepalender dan de onvoorspelbare toekomstverwachtingen worden. I Know You als het afgesloten verleden, City’s Face als het realistische beangstigende heden waar je als vreemdeling in binnen stapt.

Het retro new wave viertal uit Baltimore wijkt op hun zesde plaat As Long As You Are nergens van de uitgewerkte synthpop formule af, al is de toon een stuk ingetogener, breekbaar zelfs. De grunt geintjes van de zanger zijn vrijwel achterwege gebleven, waardoor Future Islands zich meer dan ooit als serieuze muzikanten naar voren schuift. Waar anderen voor het pathetische gaan, wordt het hier stukken kleiner gehouden. As Long As You Are is het verlangen naar het ontastbare. De kinderlijke onschuldige onsterfelijkheid naast het volwassen besef van sterfelijkheid. Nu Samuel T. Herring ruim de dertig jaar gepasseerd is kijkt hij tegen de herfst van het leven aan. Diezelfde warme kilte vormt de schilderachtige basisachtergrond van de bladerbruin gekleurde plaat. 1. Glada
 2. For Sure
 3. Born in a War
 4. I Knew You
 5. City's Face
 6. Waking
 7. The Painter
 8. Plastic Beach
 9. Moonlight
 10. Thrill
 11. Hit the Coast