×

Recensie

Alternative

21 maart 2014

Future Islands

Singles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Singles Future Islands Alternative 4 Future Islands – Singles Written in Music https://writteninmusic.com

Het was onnavolgbaar hoe Future Island na hun optreden bij David Letterman het internet overnam. Iedereen had het over hun optreden en vooral over de manier van dansen van frontman Samuel T. Herring. Je zou bijna vergeten hoe super aanstekelijk de songs is die ze speelden: Seasons (Waiting on You).

De uit Baltimore afkomstige band had een lange aanloopperiode nodig. De groep bestaat nu al 11 jaar maar pas met het nu uitgebrachte Singles, hun vierde album, krijgen ze de waardering die ze op basis van hun immer sterke live optredens al jaren verdienen. Hun in 2011 uitgebrachte album On The Water had de doorbraak overigens ook al mogen en kunnen bewerkstelligen.

Natuurlijk komt dat voor een gedeelte door de zeer sterke single Seasons (Waiting For You) maar hun nieuwe album Singles heeft absoluut meer te bieden. De songs van Future Islands hebben, ondanks de bandnaam, niet zo zeer een sound die in de toekomst ligt maar juist in de electropop sound van de jaren 80. Maar dan wel een vaak wat krachtiger variant en de zang van Herring heeft aan de ene kant de ‘torch song mentality’ en aan de andere kant veel soul en tegelijk een wonderbaarlijke grind-achtige grom. Een wonderlijke maar spannende combinatie.

Singles, opgezet als een album vol op zichzelf staande singles, klinkt wonderbaarlijk coherent en heeft een zeer aanstekelijke sound met de stem van Herring als heerlijk middelpunt. De drive in de songs wordt overigens door kompanen Gerritt Welmers (toetsen) en William Cashion (bas) van de extra urgentie voorzien. Het zijn de muzikale lijnen die zij uitzetten die Herring de kans geven te gloriëren. En hoewel de meeste drumpatronen vanuit de computer van Welmers komen worden deze op exact de juiste moment door live drums vergezeld.

Naast de al eerder genoemde geweldige eerste single Season (Waiting On You) zijn het ook songs als Sun In The Morning, Light House, A Song For Our Grandfathers, het bijtende (van grind voorziene) Fall From Grace en de fraaie albumafsluiter Dream Of You & Me die gelijk opvallen. Singles zal voor velen een prima introductie zijn tot Future Islands en hen geïnteresseerd maken naar de voorgaande albums. Mijn advies is vooral: ga de band live zien en laat je dan helemaal wegblazen.  1. Seasons (Waiting On You)
  2. Spirit
  3. Sun In The Morning
  4. Doves
  5. Back In The Tall Grass
  6. A Song For Our Grandfathers
  7. Light House
  8. Like The Moon
  9. Fall From Grace
  10. A Dream Of You And Me