×

Recensie

Pop

16 juni 2012

fun.

Some Nights

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Fueled by ramen

Some Nights fun. Pop 3.5 fun. – Some Nights Written in Music https://writteninmusic.com

Pop. En dan geen boyband of wulps zangeresje, maar een band die popliedjes maakt. Dat is het New Yorkse fun., zonder hoofdletter en met punt. De drie bandleden zijn al enige tijd bezig, eerst in andere bandjes maar sinds 2008 gaan Nate Ruess, Andrew Dost en Jack Antonoff met z’n drieën verder onder de naam fun. Nu is hun tweede album uit, Some Nights.

Trouwe MTV-kijkers konden de afgelopen weken niet om fun. heen. Ieder uur werd de single We Are Young uitgezonden, gehyped of op een andere manier ten gehore gebracht. Ja, MTV gooide z’n kijkers werkelijk dood met het nummer. Ook werd het nummer gebruikt onder een commercial van Chevrolet tijdens de Super Bowl. Betere promotie van je album kun je als popband niet hebben. En als het niet op de muziekzender of in een commercial te horen was, dan was het wel in de populaire Amerikaanse serie GLEE. Maar dat is niet erg, want de muziek van het trio past daar precies bij: intens vrolijk, glad, een beetje fout maar stiekem best goed.

Zo is het eigenlijk op heel Some Nights. Opener Some Nights Intro is een theatrale ode aan Queen, wat fun. nog niet eens zo heel slecht doet. Zanger Nate Ruess beschikt over een goede zangstem waarmee hij perfect in een musical zou kunnen spelen. Wellicht is er nog een plaatsje vrij in GLEE. De plaat vervolgt met Some Nights, dat begint met een gospelsamenzang. En dat klinkt zeker niet verkeerd, vooral niet als de slagwerkpartij erbij komt. Carry On begint vervolgens als iets dat het meest lijkt op een folksong, maar bouwt vervolgens uit naar een extravagante rockanthem. Best goed gedaan, eigenlijk.

Met al deze positieve elementen is het jammer dat de band in sommige nummers gebruik maakt van auto-tune. Nergens voor nodig namelijk. In het puberaal klinkende It Gets Better is Ruess’s stem ronduit vervelend. Maar eigenlijk is dat het enige minpuntje. Fun. heeft een goede popplaat afgeleverd, waar menig radioluisteraar blij van zal worden. Net als wij, stiekem.

Tracklisting Some Nights:

 1. Some Nights Intro
 2. Some Nights
 3. We Are Young
 4. Carry On
 5. It Gets Better
 6. Why Am I The One
 7. All Alone
 8. One Foot
 9. Stars
 10. Out On The Town 1. Some Nights (Intro)
 2. Some Nights
 3. We Are Young
 4. Carry On
 5. It Gets Better
 6. Why Am I The One
 7. All Alone
 8. All Alright
 9. One Foot
 10. Stars
 11. Out On The Town