×

Recensie

Alternative

02 september 2015

Foals

What Went Down

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Transgressive

What Went Down Foals Alternative 4 Foals – What Went Down Written in Music https://writteninmusic.com

Met What Went Down is het Britse Foals terug met een nieuw album. Met 10 songs die wederom een grote muzikale groei laten horen is What Went Down een waardige opvolger van de zeer succesvolle voorganger Holy Fire.

Het monstersucces dat de band uit Oxford overviel met hun geweldige, door electronic indiehelden Alan Moulder en Flood geproduceerde, derde album Holy Fire (2013) hadden ze niet zien aankomen. De band dacht tijdens de tour die volgde nog steeds dat de songs van hun daarvoor verschenen albums nog altijd meer impact hadden, maar het publiek bleek juist dol op het nieuwe, flink wat steviger, werk. De tour kende dus een soort valse start, maar de band herpakte zich snel en wist nog geen jaar later bij hun optreden op Glastonbury een zo indrukwekkend optreden te geven dat ze door de Britse media zelfs tot beste liveband van dat jaar werden uitgeroepen.

Alsof er vervolgens geen druk op de band lag togen ze naar Frankrijk om daar op hun gemak met nieuwe songs te gaan stoeien. Met de van Arctic Monkeys bekende producer James Ford werden deze opgenomen en geheel onverwachts kwam daar vlak voor de zomer de aankondiging van een nieuw album. What Went Down, hoewel een heel ander album als Holy Fire, laat wederom een band horen die muzikaal blijft doorgroeien. Ambitieus in opzet klinken de songs al net zo pakkend en muzikaal doortimmerd als op de illustere voorganger. Met What Went Down heeft Foals een nieuw album gemaakt dat wederom tot het beste behoort dat de Britse muziek momenteel te bieden heeft.

Wat een wereldtrack is die titeltrack gelijk, waarmee de band het album opent. Een heerlijk overrompelende powertrack die wel heel erg benieuwd maakt naar de rest van het album. Met het super catchy Mountain At My Gates, een vintage Foals-track, hebben ze gelijk alweer een tweede nieuwe livekraker te pakken. Het fijne Birch Tree sluit daar dan weer naadloos op aan. De rest van het album kent meer van die pakkende, gelijk niet meer uit je hoofd te krijgen tracks: het lekker dik stuwende Snake Oil, het door een pulserende beat en geweldige funky gitaarwerk gedreven Night Swimmers, het ingetogen London Thunder (zeker voor Foals begrippen) en het epische A Knife In The Ocean, dat het album afsluit, sluiten op alle verwachtingen van een nieuw Foals-album aan.

De tien tracks die What Went Down telt hebben dan wel niet die heavy feel die voorman Yannis Philippakis ons had beloofd, de titeltrack is ronduit het meest heavy, maar overtuigen alleen op hun eigen manier. Met tien tracks is What Went Down dan weliswaar ook het kortste Foals album, het is ook (10 killers, no fillers) hun meest constante. Laat de band maar weer snel voor concerten komen ook! Heel benieuwd hoe ze deze nieuwe songs naar het podium vertalen.  1. What Went Down
  2. Mountain at My Gates
  3. Birch Tree
  4. Give It All
  5. Albatross
  6. Snake Oil
  7. Night Swimmers
  8. London Thunder
  9. Lonely Hunter
  10. A Knife in the Ocean