×

FKA twigs

Magdalene

Geschreven door: Steven Frölke

Uitgebracht door: Young Turks

Magdalene FKA twigs Alternative 5 FKA twigs – Magdalene Written in Music https://writteninmusic.com

“Een fruitschaal vol pijn, elke dag.” Het was lang zorgwekkend stil geweest rond FKA twigs, tot ze in mei van vorig jaar een filmpje op haar Instagram plaatste. Ze schreef dat ze zes grote tumoren in haar baarmoeder had laten verwijderen. Ze waren ter grootte van ‘twee appels, drie kiwi’s en nog een paar aardbeien’. Met een gewicht alsof ze zes maanden zwanger was. Maar die dag voelde ze zich voor het eerst weer haar krachtige zelf, voor het eerst in zo lang.

Ze was weer aan het dansen. In het komende jaar zou ze nog veel meer video’s gaan plaatsen van haar (paal)dansen, maar muzikaal bleef het stil.

Maar toen was daar dit jaar opeens Cellophane. Uit het niets een single, en wat voor een! Het was een adembenemend mooi nummer, met een minstens zo mooie videoclip. In het nummer zingt ze niet expliciet over de zware tijd die ze had meegemaakt, maar emotioneel voelt het loodzwaar. Toen ze het nummer een jaar daarvoor had geschreven, zag ze de video al helemaal voor zich. Ze wist toen dat ze zo snel mogelijk moest leren paaldansen. De video’s die ze in het jaar online plaatste, geven een beeld van haar progressie, en haar helingproces.

Cellophane is het laatste nummer op haar nieuwe album Magdalene. Als de rest van het album ook maar enigszins in de buurt komt van dat prachtige Cellophane, heb je eigenlijk gewoon een van de beste albums van het bijna afgelopen decennium gemaakt.

En zo geschiedde.

Net als op Cellophane lijkt twigs op het hele album geen enkele keer expliciet over die nare tumoren te zingen, maar het album is emotioneel zo zwaar beladen. Nog een stuk minimalistischer dan haar al zo geniale album LP1, en nog een heel stuk experimenteler.

Dat begint al vroeg, met opener thousand eyes. “If I walk out the door, it starts our last goodbye / If you don’t pull me back, it wakes a thousand eyes”, zingt ze. Duistere ambient geluidjes verschijnen, een mysterieuze onheilspellende sfeer ontstaat. Ze zingt over oude geliefden, en verwijst impliciet naar het mediacircus rondom haar eerdere relaties. Zoals we van haar kennen, haalt ze allerlei goochelkunsten uit met de verwerking van haar stem. Samen met die verwoestende elektronische dreunen is de toon van het album alvast gezet. Verwacht vreemde experimentele geluiden, met dat trademark hoge stotterende stemgeluid van FKA twigs.

Die experimentele aard van het album is niet zo gek: het grootste deel van het album is geproduceerd door ’s werelds spannendste producer Nicolas Jaar. Op de paar nummers waar de Chileense producer niét meewerkt, staat nog een geweldig team van muzikanten klaar. Wat dacht je van Oneohtrix Point Never bijvoorbeeld, op Daybed? Of Arca, Cashmere Cat, Skrillex: stuk voor stuk producers met een vreemd geluid, die geweldig bij elkaar passen. Daarnaast zijn ook de songstructuren allesbehalve conventioneel. FKA twigs creëert een uniek kunstwerk, waarbij ze de grenzen van popmuziek flink oprekt.

Cellophane is – zoals misschien verwacht – de climax van het album. Maar de muzikale reis daarnaartoe is net zo spectaculair. mary magdalene – een groots hoogtepunt – barst los in een bombastische elektronische explosie; het is een echte banger. Hetzelfde geldt voor fallen alien, waar twigs’ geheel in het alien-thema een buitenaards klinkend zangoptreden produceert, totdat de beats weer losbarsten.

Het FKA twigs-geluid dat zo tot zijn recht kwam op LP1 heeft zijn weg gevonden naar menig popartiest, zoals Sabrina Claudio, Kelela, en Frank Ocean – we mogen wel wat vaker stilstaan bij twigs’ invloed op andere muzikanten. Daarom is het zo bijzonder dat de dragende kracht van Magdalene niet eens de productie, maar twigs’ stemgeluid is. De stemmanipulatietrukendoos draait op volle toeren, en haar stem klinkt krachtiger dan ooit.  Magdalene is een overweldigend avant-garde artpopalbum; een climax van het genre.  1. thousand eyes
  2. home with you
  3. sad day
  4. holy terrain
  5. mary magdalene
  6. fallen alien
  7. mirrored heart
  8. daybed
  9. cellophane