×

Recensie

Pop

22 april 2013

Elvis Presley

Aloha From Hawaii Via Satellite (Legacy Edition)

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: RCA

Aloha From Hawaii Via Satellite (Legacy Edition) Elvis Presley Pop 4.5 Elvis Presley – Aloha From Hawaii Via Satellite (Legacy Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

In januari van dit jaar was het 40 jaar geleden dat Elvis Presley in het Honolulu International Center (HIC) het historische concert Aloha From Hawaii Via Satellite gaf. Dat historische zat ‘m er onder meer in, dat het voor het eerst was dat een concert live via satelliet over de hele wereld werd uitgezonden. Hoewel het aantal kijkers nogal eens wordt betwist, gesteld wordt dat zo ongeveer 1,5 miljard mensen dat jaar het 1 uur durende concert hebben gezien. En dat op een wereldbevolking van destijds 3,86 miljard! Het geheel kostte 2,5 miljoen dollar, wat een record was. Om het 40 jarige jubileum van dit concert te vieren, brengt RCA/Sony Music nu een nieuwe versie van het album uit: The Legacy Edition.

Deze versie bestaat uit twee cd’s. De eerste bevat het originele album met het concert van 14 januari 1973, hiervoor is de master LP geremasterd. De tweede cd heet Alternate Aloha, daarop staat het concert dat Elvis op 12 januari (dus 2 dagen voor de grote tv-show) als repetitie gaf. Je zou dit optreden al kunnen kennen, het is in 1988 namelijk al eens op schijf uitgebracht. Groot verschil met de nieuwe versie is de geluidskwaliteit, die is nu vele malen beter. De 2e cd bevat ook nog 5 bonustracks. Dit zijn niet eerder uitgebrachte nummers die Elvis na de show van 14 januari opnam, bedoeld voor de tv-uitzending in de VS. Tot slot krijg je er een 24 pagina tellend boekje bij met foto’s en veel info over de totstandkoming van de optredens.

Het concert was om meerdere redenen belangrijk. Na een aantal jaren niet op het podium te hebben gestaan (vanwege diensttijd en het maken van veel -slechte- films), vierde Elvis in 1969 zijn comeback met een aantal geweldige optredens. Daarvan zijn registraties zoals NBC TV Special en Elvis: That’s The Way It Is te noemen als absolute hoogtepunten. Fans zagen een energieke Elvis die helemaal terug was. Dat gold voor Aloha From Hawaii ook nog wel, toch werd het daarna snel minder. Het concert zet dus een nieuwe periode van The King in, zowel van Elvis als mens als van Elvis als muzikant. Later bleek het helaas de laatste periode te zijn…

Op zijn repertoire kwamen vaker ‘zware’ nummers als American Trilogy (vanaf 1972), You Gave Me A Mountain en It’s over. Nummers die niets te maken hadden met de Rock and Roll waarmee Elvis wereldberoemd was geworden, maar die wel duidelijk maakten hoe geweldig goed hij kon zingen. Op Aloha From Hawaii staat ook I’m So Lonesome I Could Cry van Hank Williams, zoals Elvis zei “Probably the saddest song I’ve ever heard”. Later dat jaar zou hij officieel scheiden van zijn vrouw Priscilla, toch was een jaar eerder al duidelijk dat de relatie voorbij was. Toen had Elvis namelijk al een relatie met actrice/model Linda Thompson. Dat die relatiebreuk met Priscilla hem toch niet in de koude kleren zat, was wel duidelijk. Het was sowieso muzikaal goed te horen, dit nummer was van Williams was ook een duidelijke verwijzing naar zijn privéleven. En hoewel Elvis in zijn carrière zelf maar weinig nummers heeft geschreven, wát hij zong bracht hij vol overtuiging. Die overtuiging is ook op deze schijven goed te horen, vooral op de langzamer nummers.

Zoals te zien in de tracklisting, de optredens verschillen wat betreft nummers niet zo veel. Mocht je dat eerste optreden al in huis hebben en je dus afvragen wat die 2e schijf toevoegt, het antwoord is: een geweldig optreden met een prachtig geluid. Zo is bijvoorbeeld het spel van gitarist James Burton (wat een wáánzinnig goede gitarist is hij toch) een stuk beter te horen, details komen veel beter tot hun recht. Hetzelfde geldt voor het basspel van Jerry Scheff. Daarnaast is het gewoon een ander concert, met een andere sfeer. En je krijgt er dus ook nog wat bonustracks bij.

Over welke Elvis de beste was, de jonge of de oude, zal wellicht altijd discussie blijven bestaan. Over de rol die Elvis in/voor de muziek heeft gespeeld is iedere discussie zinloos, die was legendarisch groot. Dit optreden heeft daaraan een erg belangrijke bijdrage geleverd, het is zonder twijfel een historisch concert voor Elvis én voor de muziek in het algemeen. Alleen al om die reden hoort de cd in elke muziekkast te staan. Een andere reden is de geweldige geluidskwaliteit van twee geweldig concerten.

Tracklisting Aloha From Hawaii Via Satellite (Legacy Edition):

Disc1

 1. Introduction: Also Sprach Zarathustra
 2. See See Rider
 3. Burning Love
 4. Something
 5. You Gave Me A Mountain
 6. Steamroller Blues
 7. My Way
 8. Love Me
 9. Johnny B. Goode
 10. It’s Over
 11. Blue Suede Shoes
 12. I’m So Lonesome I Could Cry
 13. I Can’t Stop Loving You
 14. Hound Dog
 15. What Now My Love
 16. Fever
 17. Welcome To My World
 18. Suspicious Minds
 19. Introductions By Elvis
 20. I’ll Remember You
 21. Medley: Long Tall Sally / Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
 22. An American Trilogy
 23. A Big Hunk O’ Love
 24. Can’t Help Falling In Love

Disc2

 1. Introduction: Also Sprach Zarathustra
 2. See See Rider
 3. Burning Love
 4. Something
 5. You Gave Me A Mountain
 6. Steamroller Blues
 7. My Way
 8. Love Me
 9. It’s Over
 10. Blue Suede Shoes
 11. I’m So Lonesome I Could Cry
 12. Hound Dog
 13. What Now My Love
 14. Fever
 15. Welcome To My World
 16. Suspicious Minds
 17. Introductions By Elvis
 18. I’ll Remember You
 19. An American Trilogy
 20. A Big Hunk O’ Love
 21. Can’t Help Falling In Love
 22. Closing Riff
 23. Blue Hawaii
 24. Ku-U-I-Po
 25. No More
 26. Hawaiian Wedding Song
 27. Early Morning Rain


 1. Introduction: Also Sprach Zarathustra (Theme From 2001: A Space Odyssey)
 2. See See Rider
 3. Burning Love
 4. Something
 5. You Gave Me A Mountain
 6. Steamroller Blues
 7. My Way
 8. Love Me
 9. It's Over
 10. Blue Suede Shoes
 11. I'm So Lonesome I Could Cry
 12. Hound Dog
 13. What Now My Love
 14. Fever
 15. Welcome To My World
 16. Suspicious Minds
 17. Introductions by Elvis
 18. I'll Remember You
 19. An American Trilogy
 20. A Big Hunk O' Love
 21. Can't Help Falling In Love
 22. Closing Riff
 23. Blue Hawaii (Live at the Honolulu International Center)
 24. Ku-U-I-Po (Live at the Honolulu International Center)
 25. No More (Live at the Honolulu International Center)
 26. Hawaiian Wedding Song (Live at the Honolulu International Center)
 27. Early Morning Rain (Live at the Honolulu International Center)