×

Recensie

Jazz

26 april 2023

Dishwasher_

Dishwasher_

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sdban Ultra Records

Dishwasher_ Dishwasher_ Jazz 4 Dishwasher_ – Dishwasher_ Written in Music https://writteninmusic.com

De ene na de andere opvallende nieuwe band, met een basis in de jazz maar progressief naar andere stijlen verlengd, blijft maar op ons afkomen via het toonaangevende Sdban Ultra label. Dishwasher_ put voor hun gelijknamige debuut uit zoveel muzikale stijlen en weet deze steeds zo vernuftig aan elkaar te verbinden dat je er meteen flink vanonder de indruk raakt.

De vrijheid die jazz creëert geeft menig bands vleugels. Vooral bands die  instrumentaal hun weg zoeken. Het Gentse drietal Dishwasher_ (Arno Grootaerts, Werend Van Den Bossche en Louise van den Heuvel) zijn grote muziekliefhebbers met vele muzieksmaken en van al die smaken smeden ze hun eigen composities.

Heerlijk hoe het gezelschap van electronic (in al haar vormen) naar hiphop, dance, jazz, balkan, oosterse melodiestructuren, stevige rock en drone springt en daar fascinerende en zeer coherente tracks uit opbouwt. Durf om het avontuur te zoeken levert ook bij dit trio muzikanten weer geweldige tracks op. Vanaf de nogal duidelijk getitelde, nog ingetogen, openingstrack Intro laat het trio muzikanten een zeer kleurrijk geluid horen dat optimaal boeit.

De negen tracks die het album telt laten trouwens net zo fijn swingen als dat ze soms ingetogen sfeer zoeken. Zeer boeiend hoogtepunt van het album is het ruim 11 minuten durende Terra waarop veel van de eerder genoemde sferen en stijlen glansvol samen komen. Niet alleen ritmisch maar juist ook melodisch ijzersterk en knap hoe vanuit rust de swing weer wordt gevonden. Zalige track.

Meer dan genoeg tracks om je flink aan te laven op dit debuut. Natuurlijk gaat de vergelijking met Donny McCaslin (de saxmeester met zijn naar electronic duwende band) en Shabaka Hutchings (met zijn rol in het electronic trio The Comet is Coming) op als je de drive hoort die het trio met een sax in de lead creëert, maar Dishwasher vindt daar juist ook weer zijn eigen geluid in. Vooral ook in zo’n langgerekte track als Terra. En die door elektrische bas geregeerde afsluittrack als Walvis is ook al niet te versmaden.

Dishwasher_ is wederom een nieuwe Vlaamse band om direct in het hart te sluiten. Het gelijknamige debuut staat vol heerlijke dan weer intrigerende stukken. Onvoorspelbaar, avontuurlijk, heerlijk tussen genres op en neer stuiterend met veel drive en overtuigingskracht gebracht. Ook zo’n band die je na beluistering van hun debuut zonder dralen live wilt gaan zien.

Kant A:

  1. Intro
  2. Bahá’í
  3. Buraq
  4. Blue Bridge
  5. Marwan

Kant B:

  1. Kuhl
  2. Fair Enough
  3. Terra
  4. Walvis