×

Recensie

Alternative

12 november 2015

DIFF – Count Your

Count Your Lessons

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Pimp-It

Count Your Lessons DIFF Alternative 3.5 DIFF – Count Your Losses Written in Music https://writteninmusic.com

Op dit moment zijn ze nog niet heel erg bekend. In de Randstad worden ze, zo zeggen zij zelf, aangezien voor een band die uit Scandinavië komt, terwijl ze ‘gewoon’ uit Friesland komen. Na het uitbrengen van hun debuutalbum Count Your Losses kan dat wel eens heel anders zijn. Het is een album vol country, blues en rootsrock geworden, gebracht met een hoog feestgehalte. Of in ieder geval met opbeurende, hoopvolle melodieën.

Wanneer je depressieve teksten als  ‘My voice is the only thing I hear, it echoes on my fears. All I want is to disappear to a darker place to stay’ in A Darker Place To Stay of ‘My life is a puzzle, I’m hard to heart’ in Hard To Heart hoort op stevige, bemoedigende muziek gaat er wel een belletje rinkelen. Het toont de hoopvolle gedachten aan van de band die wil laten weten dat alles altijd wel weer goed komt. En dat is ook precies wat tijdens de optredens overslaat op het publiek. Bovendien hebben de meeste nummers pakkende refreintjes die je na één luisterbeurt al vrolijk kunt meezingen.

Op het album zijn er enkele nummers over verloren liefdes. Zo is er Jealousy, dat al eerder als single te horen was op enkele landelijke radiostations, en gaat over het feit dat jaloezie enorm veel kapot kan maken in de liefde: ‘Jealousy is the one to blame’.  Verder stelt DIFF nog een ander typisch probleem in liefdesrelaties aan de kaak, namelijk dat het voor sommigen erg moeilijk is om naar de andere te luisteren in Talk More Than You Listen. In het bluesy She Ain’t Over Me zingt Diff Rouw dat zijn voormalige liefde nog altijd niet over hem heen is en dat ze de blues te pakken heeft wat er uiteraard op duidt dat ze flink in de problemen zit.

Ook zijn er nummers geschreven over het vluchten naar de drank in moeilijkere tijden. Met name Whiskey is in die zin overduidelijk. ‘That god damn whiskey, my dearest forever. I can’t resist you, even if I pretend’, wat slaat op een duidelijke verslaving. Het zijn niet de meest vrolijke teksten, integendeel zelfs, maar op de vrolijke muziek van DIFF komt het heel anders over. Natuurlijk, leuk is anders, maar er komen vanzelf betere tijden, zo denkt men. Ook in Battle With The Booze duidt op het verliezen van jezelf in de drank.

Kijken we puur naar de muziek kan gezegd worden dat DIFF een dynamische en diverse gitaarband is. Zo kent de band twee gitaristen (Lennard Fopma en Jelmer Haringsma), naast een bassist (Bonne van der Wal) en een drummer (Jelle Gietema). En natuurlijk zanger Diff Rouw (ja, de band is naar hem vernoemd) die het heel klein kan houden, maar ook heel groots en overdonderend kan klinken. Zo klinkt hij in Run heel rauw en bulderend, terwijl hij het in een nummer als Battle Withe The Booze weer heel klein houdt waardoor dit min of meer een ballad is geworden.

Vooralsnog moet DIFF het vooral doen met optredens in lokale café’s en kroegen, maar het zal mij niets verbazen als ze dankzij deze debuutplaat binnenkort ook in poppodia als Patronaat, Paradiso of Trivoli zullen staan, al stonden ze al eens in de Heineken Music Hall in het voorprogramma van De Dijk. De nummers zijn in ieder geval heel erg toegankelijk en pakkend, waardoor het een kwestie van tijd lijkt voordat band aanslaat bij het grote publiek.

Tracklisting Count Your Lessons:

1. Back In Town
2. A Darker Place To Stay
3. Hard To Heart
4. Talk More Than You Listen
5. Whiskey
6. She Ain’t Over Me
7. Jealousy
8. Run
9. Battle With the Booze