×

Destroyer

Poison Season

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Poison Season Destroyer Alternative 4.5 Destroyer – Poison Season Written in Music https://writteninmusic.com

Het onverwachte succes van Kaputt, het vorige album van het Canadese Destroyer uit 2011, heeft de band rondom Dan Bejar, er niet van weerhouden om zich wederom muzikaal opnieuw uit te vinden. Het nieuwe album Poison Season is een heerlijk weerbarstig meesterstuk.

Na acht albums in relatieve onbekendheid gemaakt te hebben overviel het succes van het erg mooie Kaputt de band. Plots speelden ze wereldwijd in grotere, veelal uitverkochte, zalen. Omdat het succes in volledige muzikale vrijheid was ontstaan en de band met eigenzinnig doorzetten uiteindelijk door het publiek werd omarmd voelde de band zich nog vrijer in wat te doen. De na Kaputt uitgebrachte Five Spanish Songs EP (2013), met songs van de band Sr. Chinarro, geleid door de fameuze Antonio Luque, lieten een begeesterde Destroyer horen. En Bejar zingend in het Spaans bracht weer een geheel nieuwe charme met zich mee.

Voor hun nieuwe album Poison Season heeft de band wederom de muzikale bakens verzet, zoals in het drieluik waarmee het album opent. De fraaie, met strijkers voorziene, ingetogen albumopener Times Square, Poison Season 1, het daarop aansluitende, aan vroege Springsteen verwante, lekker volle, Dream Lover en het briljant gedreven Forces From Above laten een super geïnspireerd Destroyer horen dat gelijk weer volop overtuigt. Vooral die laatste song, vol heerlijke percussie, blazers en strijkers, is een prachtaanvulling op het rijke oeuvre van de band.

Zoals de eerste drie, volledig van elkaar verschillende songs al aangeven heeft de band met Poison Season een album gemaakt dat met 13 songs veel verschillende muzikale kanten van de band laat horen. Alleen al het drie keer terugkerende Times Square, Poison Season laat, hoewel de titel duidelijke connecties doet vermoeden, drie keer een volledig andere interpretatie van de song horen.

Op Poison Season laat Destroyer in volle glorie horen wat een heerlijk onvoorspelbare band het toch is. Fraai ingetogen songs als Hell en Girl In A Sling, met prachtig sfeer inkleurende strijkers, naast het moody, door jazzy solo’s gedreven, Archer On The Beach, het door blazers gedreven refrein van Midnight Meet The Rain of het mooi uitgesponnen Sun In The Sky geven het brede muzikale spectrum van de band overweldigend aan. En Bejar weet in elk van de songs zijn kenmerkende stem exact naar de juiste emoties te sturen. Hij is sowieso een man die je in elke tekst zuigt die hij zingt. Of die nu over de snel veranderende muziekbizz gaat zoals in de openingssong of over het veranderende New York (‘She despises the direction this city’s been going in’) of over het vinden van de liefde (‘You make a plea for me to come to my senses’) gaat. Meesterverteller die Bejar.

Poison Season is het voortreffelijke nieuwe album van de band uit Vancouver. Een plaat waarmee ze zich nu definitief in de wereldtop nestelen.

(Poison Season is verkrijgbaar op enkele CD en op dubbelvinyl) 1. Times Square, Poison Season I
 2. Dream Lover
 3. Forces From Above
 4. Hell
 5. The River
 6. Girl In A Sling
 7. Times Square
 8. Archer On The Beach
 9. Midnight Meet The Rain
 10. Solace's Bride
 11. Bangkok
 12. Sun In The Sky
 13. Times Square, Poison Season II