×

De Beren Gieren

Dug Out Skyscrapers

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: sdban

Dug Out Skyscrapers De Beren Gieren Alternative 4.5 De Beren Gieren – Dug Out Skyscrapers Written in Music https://writteninmusic.com

We vieren de terugkeer van De Beren Gieren. Dug Out Skyscrapers levert nog maar eens het bewijs dat deze groep een pracht van een toekomst tegemoet gaat.

Twee jaar na hun voorgaande langspeler One Mirrors Many slaagt de Gentse band erin om zijn unieke sound opnieuw vast te leggen. Het waren twee erg spannende, maar drukke jaren, zo blijkt. Pianist Fulco Ottervanger was stadscomponist en stak in dat verband de muzikale hand uit naar anderen, waaronder An Pierlé (Slumberland).

Zoals de hoes goed illustreert werd dit album geïnspireerd door “‘possible stories that future archaelogists will construct after excavating the sediments of our times”. Hoogst intrigerend. En hetzelfde zou je ook kunnen zeggen van dit album.

Deels bouwt De Beren Gieren voort op wat in beginsel al aanwezig was. Zo herinnert het dik tien minuten spannende Broensgebruzze 9 dat improvisatie nog steeds the name of the game is. Die track beklemtoont meteen ook hun durf. De Beren Gieren zorgen immers voor een speelse, avontuurlijke aanpak en inkleuring. Toch deinst dit trio er niet voor terug om de nek uit te steken als dat nodig blijkt.

De verwachtingen zijn dan wel hooggespannen, De Beren Gieren delivers. Aan de basis ligt nochtans eenvoud : piano, bas en drum. Maar zet daar Ottervanger, Lieven Van Pée en Simon Segers achter en je krijgt weergaloze, uiterst inspirerende muziek. Hoor bijvoorbeeld hoe Voorlopige Dagen uitmondt in complexe, uitdagende structuren en zo een eerste hoogtepunt voor elkaar krijgt. Of de schijnbaar uit de hemel dwarrelende pianolickjes in Weight Of An Image. Zou de soundtrack bij of voor een tentoonstelling kunnen zijn. Maar hier zet het vooral het verbeeldingsvermogen van de luisteraar aan het werk.

Het in de Gentse studio La Patrie door Koen Gisen opgenomen Dug Out Skyscrapers is the art of the trio, maar dan in een Gentse variant. Vooral die eigenzinnige vorm van humor en zelfrelativering treft ons opnieuw, zoals onder meer te horen is in De Belofte Treurwals of Oude Beren. Er is onmiskenbaar een jongensachtige onschuldigheid die deel uit maakt van dit album. Noem het desnoods naïviteit, maar de charme wérkt.

Met Music For A Seachange zet de groep vooral in op poëtische wendbaarheid en flexibiliteit. Daaruit halen we dat De Beren Gieren vrijwel continu transformeert, nieuwe wegen opzoekt zonder de eigen identiteit te verliezen. Dat wordt niet alleen op nationaal vlak erkend, ook op internationaal vlak maakt de groep golven. Zo deelden ze het podium al met grote namen als Louis Sclavis, Marc Ribot en trompettiste Susana Santos Silva (met wie ze de knappe liveregistratie The Detour Fish maakten).

De groep evolueert, ook dat wordt gaandeweg duidelijk. Kortom: ze worden enkel maar beter waar ze nu al zo ontzéttend goed in zijn. Ja, het is jazz. Maar het is zoveel méér dan dat alleen. Zo hoor je ook invloeden uit de wereld van de klassieke muziek, maar even goed tekent de weerbarstigheid van rocmuziek aanwezig. Met dit soort albums kan het niet anders of de zalen zitten straks terecht meer dan goed gevuld. Hier klopt het hart van de muziek, hier heersen vertrouwen en intuïtie. Het schilderachtig mooie Dug Out Skyscrapers vertrekt vanuit het persoonlijke, biedt een uiterst coherent verhaal en verdient dan ook alle lof. Een ronduit geweldig album dat een aanschaf op vinyl méér dan rechtvaardigt.

   1. Broensgebuzze 9
  2. Voorlopige Dagen
  3. Weight of an Image
  4. Zeeland
  5. De Belofte Treurwals
  6. Music for a Seachange
  7. Oude Beren
  8. Distrusters
  9. Broensgebuzze 10
  10. We Dug Out Skyscrapers