×

Recensie

Alternative

01 april 2017

David Bowie

No Plan EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ISO

No Plan EP David Bowie Alternative 4.5 David Bowie – No Plan EP Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat op 8 januari, de dag waarop David Bowie 70 zou zijn geworden, de No Plan EP reeds digitaal verscheen is nu eindelijk ook een versie op 12 inch vinyl verkrijgbaar. De EP bevat naast het alom bekende Lazarus de drie tracks die overbleven uit de Blackstar-sessies en die eerder bijgesloten waren op de Lazarus soundtrack.

Hoewel we de tracks natuurlijk al volop hebben kunnen beluisteren blijft het opzienbarend hoe geweldig de songs zijn. No Plan (met die prachtige clip!), Killing A Little Time en When I Met You zijn allen rijke aanvullingen op het al zo immense oeuvre dat Bowie achterliet. En nogmaals blijkt dat hij met Mark Guiliana de ideale drummer in zijn laatste band had. Wat een verrukkelijke klappen deelt hij in Killing A Little Time uit en wat een enerverende groove legt hij samen met LeFebvre en Monder neer. Wat bouwt Lindner daar met zijn vreemdsoortige toetsenpartijen daar ook een glorieus patroon overheen!

Nou ja, die hele band met Donny McCaslin op sax, Tim Lefebvre op bas, Jason Lindner op toetsen, Ben Monder op gitaar en Mark Guiliana op drums is een wonder op zich. Een band die hem zo inspireerde en zijn ideeën van hoe deze songs op te nemen zo briljant oppakte, dat Bowie afscheid kon nemen met een absoluut meesterwerk.

Natuurlijk is deze EP puur een aanvulling op Blackstar maar de drie songs zijn van hetzelfde hoge niveau. Hoe ontroerend mooi zingt Bowie op No Plan, alsof er van een zwaar zieke Bowie helemaal geen sprake was. En hoe McCaslin met zijn sax, na die geweldige vocalen van Bowie, de song binnenkomt roept al net zoveel emoties en kippenvel op. De song is een hoogtepunt binnen de Blackstar-sessies.

Het lekker raggende Killing A Little Time heeft zoveel drive en passie dat net als No Plan wel heel duidelijk wordt dat Bowie en zijn band in de studio een wonderlijke chemie hadden die allen tot een oneindige hoogte bracht. Het, vooral qua gitaarwerk, wat losser klinkende When I Met You lijkt in eerste instantie een wat andersoortige song qua klankkleur binnen het Blackstar-songaanbod, maar de song intrigeert al snel net zo. De band bouwt een lekker donkere sfeer op en Bowie zingt op de toppen van zijn kunnen. Spannende productie!

Ik sluit deze drie ‘overgebleven’ songs bij in alles wat ik van Bowie de rest van mijn leven zal blijven draaien.

Het artwork voor No Plan EP werd gemaakt door de oudgediende Bowie designer Jonathan Barnbrook, die ook het album The Next Day vormgaf. De No Plan EP is op vinyl uitgebracht met de 4 tracks op de ene kant en met een fraaie Blackstar ets op de andere.

Op 8 januari verscheen ook de clip van de titeltrack, geregisseerd door Tom Hingston, die we hier nogmaals bijsluiten.

[youtube_sc url= xIgdid8dsC8]  1. Lazarus
  2. No Plan
  3. Killing a Little Time
  4. When I Met You