×

Recensie

Pop

14 februari 2013

Daniel Lohues

Ericana

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Greytown

Ericana Daniel Lohues Pop 3.5 Daniel Lohues – Ericana Written in Music https://writteninmusic.com

Ericana is meer dan alleen een woordspeling. Natuurlijk, de muziek die Daniël Lohues maakt sinds hij in 2003 solo verder ging na negen jaar als frontman van Skik heeft alle kenmerken van Americana, de verzamelnaam van rootsmuziek uit de (vooral zuidelijke) Verenigde Staten.

Blues, folk, Springsteen-achtige ballads, het is allemaal vertegenwoordigd op het nieuwe album van de singers-songwriter uit het Drentse Erica. Maar Lohues, die de afgelopen jaren ook succesvol was als producer (zo werkte hij met Harry Muskee, Rob de Nijs en Herman van Veen en speelde hij een welhaast Rick Rubin-achtige rol op de plaat die streekgenoot Herman Finkers in 2010 maakte als comeback na een periode van afwezigheid wegens ziekte) nam deze plaat letterlijk op in zijn eigen huiskamer in Erica.

Ericana moest een plaat ‘van dichtbij’ worden. En dat is ook gelukt. Weliswaar begint het album met een tekst die (op papier) van ver weg lijkt. Maar Onderweg naar Idaho (dat is die Springsteen-bal;lad op dit album) verandert aan het slot toch weer in ‘onderweg naar Erica’.

Blauwe Maandag is een van de oudere songs op het album. Lohues (deze maand 42) schreef het nummer toen hij een jaar of achttien was. Bezoekers van zijn website konden er op maandag 21 januari (‘Blue Monday’) al mee kennismaken als gratis download.

Ik ben niet een twee drie van slag man
Maar ik weet wat Blauwe Maandag doen kan

Het meest catchy nummer van de veertien op het album is zonder twijfel Anders Wa’j Der Nou Ja Wel. Quasi-opgeruimd bezingt Daniël Lohues hier de handel en wandel van een liefje dat het laat afweten. Lohues, die het album en dus ook dit nummer opnam met Guus Strijbos, Bernard Gepken en Bart Wagenmakers, klinkt hier zoals The Byrds ten tijde van hun eerste hits, rond 1966. Mr Spaceman bijvoorbeeld zing je er zo op mee.

Zoals altijd zitten de teksten van Lohues vol met mooie taalvondsten. De zin Zij is mooier dan Scarlett Johansson en liever dan de meeste mensen had zomaar uit het oeuvre van Annie MG Schmidt kunnen komen. Niet dat Lohues zichzelf lang de tijd kan gunnen te broeden op dergelijke vondsten. Dit nieuwe album verschijnt exact een jaar nadat hij zijn vorige album Gunder en de daarop volgende theatertour aankondigde. Ook voor Ericana is een uitgebreide tournee langs de theaters aangekondigd.

In totaal zijn zo’n zeventig voorstellingen geboekt. Begin februari is Lohues al gestart met een aantal voorstellingen dichtbij huis, passend bij het thema van de plaat dus. Tijdens de tournee, die tot medio juni duurt, zal Lohues onder meer ook in Den Haag (Diligentia, 21 februari), Haarlem (Stadsschouwburg, 20 maart), Amsterdam (Kleine Komedie 8 en 9 april), Zoetermeer, Den Bosch en Groningen verschijnen.
Toch ligt het zwaartepunt van de concertreeks in de omgeving waar Lohues vandaan komt. Zijn Arcadië, als het ware.

Ons Arcadië is eigenlijk vlakbij
Ik zörg veur de iene helft
en veur de rest zörg jij

Tracklisting Ericana:

 1. Onderweg Naar Idaho
 2. Liefzeer
 3. Ik Haal Mij ‘N Hond Op
 4. A’j Joe Verkleden As Schoap
 5. Wat Nie Kan Is Nog Nooit Gebeurd
 6. Weiteveen
 7. Blauwe Maandag
 8. Allenig Moe’j ‘T Ok Kunnen
 9. Dan Be’j Pas Vrij
 10. Anders Wa’j Der Nou Ja Wel
 11. Ach, Mien Wichie Toch
 12. Mariël
 13. Blauwe Lucht
 14. Arcadië