×

Recensie

Roots

03 april 2011

Cuban Heels

Gritbag

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Cool Buzz

Gritbag Cuban Heels Roots 3.5 Cuban Heels – Gritbag Written in Music https://writteninmusic.com

Fans van Cuban Heels hebben vijf lange jaren moeten wachten op dit nieuwe album. Toch zal dat een groot deel van die fans een rotzorg zijn, die zijn al lang blij dát er een nieuwe schijf uit is. In september 2010 werd namelijk nog het einde van de band uit Twente aangekondigd.

Toch ging Cuban Heels door. Sterker nog, de band is nu dus terug met een nieuw album. En met een nieuwe gitarist: Rico Gerfen is weg, Mischa den Haring heeft zijn plek ingenomen. Dat deed hij in eerste instantie als invaller, zodat de band de verplichtingen kon nakomen. Juist omdat het zo klikte, werd al snel duidelijk dat het eeuwig zonde zou zijn om definitief te stoppen. En dus werd gewoon maar een nieuw album opgenomen. Het vierde, na Sweet And Lowdown (2001), Morphine Mama (2002) en Gutbucketmusic (2006).

Gritbag is een album dat uit de voegen barst van de rauwe garageblues, van de eerste tot en met de laatste tonen. Als je T99 kent (die andere band van Micha den Haring), dan snap je dat hij zich hier goed thuis voelt. Dat gitaargeluid is ook hier namelijk regelmatig te horen. De gruizige, fuzzy gitaarsound, in combinatie met de zware baspartijen en de gillende harmonica geven een heerlijk, opzwepend geluid. Dit is muziek die vraagt om een ‘Spinal Tap volumeknop’, dit is muziek die vraagt om een podium. De band heeft de afgelopen jaren dan ook bewezen op die plek het allerbeste uit de verf te komen.

De muziek komt onmiskenbaar voort uit de traditionele blues, belangrijke moderne invloed op het geluid is een band als The Black Keys. Met het noemen van die vergelijking zijn we meteen aanbeland bij de ‘maar’ van Gritbag. Op een aantal nummers lijkt Cuban Heels iets te goed té hebben geluisterd naar deze Amerikaanse zielsverwanten. ‘Beïnvloed zijn door’ is niet helemaal erg, covers spelen hoeft dat evenmin te zijn, op Gritbag lijkt het toch een aantal keren op onbeschaamd jatwerk. Don’t Worry bijvoorbeeld, lijkt muzikaal bijna een regelrechte kopie van I Got Mine. En dat kan natuurlijk niet!

Dat is jammer. En belangrijker, het had ook niet gehoeven: Cuban Heels heeft genoeg kwaliteiten in huis om ieder nummer origineel te laten klinken. Gritbag is een goed album, vol heerlijke garageblues. Toch gaat er voor straf wel een halve ster van het totaal af.

Een tip voor wie de band live wil horen spelen: op 11 juni speelt Cuban Heels op Ribs & Blues, een festival in Raalte. Andere interessante (en al bevestigde) namen zijn John Mayall, Sonny Landreth, Ralph de Jong & Crazy Hearts, Tommy Ebben & The Small Town Villains, 24Pesos, Ben Prestage en Golden Earring. 1. Get Me Outta Here
 2. You Groove Me
 3. Don't Worry
 4. Rosie
 5. The Bonedigger
 6. Over The Moon
 7. Monkey On My Back
 8. Believe I'm Going Down
 9. Gritbag
 10. Goin' Down The River
 11. Big Bird