×

Recensie

Pop

28 juli 2016

Compact Disk Dummies

Silver Souls

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: News

Silver Souls Compact Disk Dummies Pop 2.5 Compact Disk Dummies – Silver Souls Written in Music https://writteninmusic.com

Compact Disk Dummies (geinige bandnaam) creëren een heel volle sound, terwijl ze toch echt maar met z’n tweeën zijn. Het gaat om Lennert Coorevits (zang, gitaar, synthesizer en drums) en zijn compagnon Janus Coorevits, die alleen achter een synthesizer is te vinden. Broers inderdaad, afkomstig uit het Belgische Desselgem. Dorpje van niks, maar waar grootstedelijke muziek wordt gemaakt. Dat dan weer wel.

Want dat stempel kun je er best op drukken: grootstedelijk. Met een wat naïeve twist, weliswaar. Die ligt niet alleen verscholen in de soms wat weids fladderende synthpartijen, alsook in de teksten. Dan merk je dat het nog jonge jongens zijn, van 23 en 21 lentes. Een beperkt referentiekader zou ze parten kunnen spelen. Al is dat misschien een beetje flauw. In Girls Keep Drinking wordt het Belgische nachtleven in kaart gebracht:

Pills keep slippin’ in our drinks

Got toxins running through our veins

Party like there’s no tomorrow

‘Cause we all know there probably ain’t

Let the bassdrum be your heartbeat

Tell your friends to dance or hide

See us locked up in a bunker

Do you really think we will survive?

Hoewel de twee Grote Thema’s als verslaving, dood, pedofilie en religie (nee hè) geenszins uit de weg gaan, wordt het tekstueel nooit écht geëngageerd. Dat drukt de pret gelukkig nauwelijks, omdat tekst en muziek dan ook te veel zouden detoneren. Nu is er duidelijk samenhang.

Silver Souls is een lekker opgewekte plaat geworden, met powerdisco, her en der een stukje gitaar en zelfs een heuse brassband (Ze Quaffeurzz) in het opwindende Holy Love.

Het is jammer dat het stemgeluid van Lennert Coorevits wat aan de iele kant is. Een door whisky en sigaretten beschadigde strot zou het geheel van een ruiger randje hebben kunnen voorzien. Maar dan ga je misschien ook meteen een heel ander publiek aanspreken en is dat wat deze twee jongens willen? Vast niet. Zij zullen zich laven aan de eerste zes rijen wild meezingende en juichende bakvissen tussen de 15 en 25 jaar die hun concerten bezoeken en na afloop nog een uur in de kou gaan staan voor een handtekening, of een zoen. Plat op de bek.

Sterkste song op Silver Souls is het rustig opgebouwde Remain In Light, dat, als een kinderkoor de vocalen in de finale voor zijn rekening neemt, fijn springerig wordt en zo aanstekelijk als de pest.

Applaus voor de schitterende hoesafbeelding ook, van stop-motionbedrijf Beast Animotion.  1. Silver
  2. Girls Keep Drinking
  3. Monster
  4. Run
  5. Ulysses
  6. True Colours
  7. Holy Love
  8. Silver Souls
  9. Remain In Light
  10. No More