×

Recensie

Pop

10 maart 2017

Chef'Special

Amigo

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Caroline

Amigo Chef'Special Pop 4 Chef’Special – Amigo Written in Music https://writteninmusic.com

Na het beluisteren van de nieuwe plaat van Chef’Special, genaamd Amigo, vraag ik mezelf af: waar houdt het op voor deze Haarlemse popgroep? Keer op keer weet Chef’Special te verbazen en ook op hun derde album klinkt de band nog beter en volwassener. Het is een album geworden met enorm bombastische stadionsongs, maar ook zijn er nog altijd de heel ingetogen liedjes, zoals we die kennen van de voorgaande albums Passing Through (2014) en One For The Mrs. (2011).

Het is verkiezingstijd in Nederland en in de Verenigde Staten zijn onlangs verkiezingen geweest. Wat opvalt in de wereld van tegenwoordig is dat er helaas veel haat en nijd is, mensen zijn angstig en wantrouwend en van een eenheid is allerminst sprake. Op dit album zingt Chef’Special over het feit dat we de wereld open en positief tegemoet moeten treden. Wie de albumcover goed bekijkt, herkent daar een celdeling in terug. Het staat volgens bassist Jan Derks voor het feit dat ieder mens uit hetzelfde is gemaakt. De zin ‘Strangers are strangers, until they meet’ uit titelsong Amigo spreekt wat dat betreft boekdelen.

Waar bij de eerste twee albums nog een studio werd afgehuurd en het album binnen een bepaalde tijd afgerond moest worden, nam de band nu wat meer tijd. Allereerst staat Chef’Special sinds 2015 onder contract bij Atlantic Records. Juist, dat is de platenmaatschappij waar ook Twenty One Pilots onder contract staat. En met die formatie ging Chef’Special mee op tour. Bij bijna vijftig shows van Twenty One Pilots zijn de Haarlemmers erbij en het mooie is: het Amerikaanse publiek gaat compleet los op de muziek van Chef’Special.

Maar Chef’Special is ook in de Verenigde Staten om daar het nieuwe album op te nemen. Dat doet men onder meer in studio’s in New York, Los Angeles en Seattle. Joshua Nolet, zanger van de band, legt uit dat het voor de band een heel inspirerende ervaring was. ‘Waarbij we veel geleerd hebben over het schrijven van songs. Door weg te zijn uit onze normale omgeving, was er bovendien minder afleiding. We konden ons helemaal op het artistieke proces concentreren. Omdat onze songs daardoor steeds beter werden, hebben we de deadline voor het album een paar keer verschoven.’

En inderdaad, het duurde even voordat Amigo uit zou komen. Vanwege de vele optredens in de Verenigde Staten, waardoor producers in de studio’s met de songs van de Haarlemse band bezig waren. ‘Op een bepaald moment bekroop ons het gevoel dat we er geen greep meer op hadden’, vertelt gitarist Guido Joseph. Chef’Special besloot uiteindelijk om het album zelf maar af te maken in de studio in Haarlem. Sommige liedjes werden veranderd en anderen zijn helemaal opnieuw opgenomen. En openingsnummer Because I Love You is zelfs helemaal nieuw.

Dan naar de muziek op de nieuwe plaat. Kort samengevat is het een vorm van hiphop, reggae, rock en pop. Zo is Jungle Bookie een mix van hiphop en rock, terwijl Money weer een vorm van reggae is. Opvallende zin uit dat nummer is ‘Money is the root of all evil, no matter where you come from’. Het is een voorbeeld van een nummer met een redelijk politieke lading, zoals dat ook in titelnummer Amigo al het geval was. Omdat Chef’Special op steeds grotere podia optreedt, is de kans aanwezig dat zij hier op hebben ingespeeld door wat meer typische stadionsongs te maken. Uiteraard is Amigo hier het beste voorbeeld van, maar ook Because I Love You en Jungle Bookie zijn hier goede voorbeelden voor.

Deze songs zijn goed te noemen, maar Chef’Special blijft toch op zijn best wanneer het ingetogen nummers maakt. Het is ook niet voor niets dat In Your Arms tot nu toe het meest populaire nummer is van de band (plek 234 in de afgelopen editie van de Top 2000 liegt er niet om). Ook op de nieuwe plaat zijn er met Try Again (al heeft dit nummer ook wel wat dance-invloeden á la Kygo), Homesick en vooral Nicotine prachtig ingetogen nummers gemaakt. In het laatstgenoemde nummer wordt de verslavende stof nicotine als metafoor gebruikt in een liedje over de liefde: ‘I need you more than nicotine.‘ Mijn voorspelling? Dit nummer zal, net als In Your Arms, aantonen dat een nummer niet per se uptempo en explosief hoeft te zijn om een zaal als de Ziggo Dome, waar Chef’Special 7 oktober gaat optreden, helemaal los te krijgen. 1. Because I Love You
 2. Try Again
 3. Money
 4. All My Life
 5. Into The Future
 6. Homesick
 7. Amigo
 8. New Start
 9. Face Of A Stranger
 10. Jungle Bookie
 11. Nicotine
 12. Good Life