×

Recensie

Jazz

22 augustus 2022

Caleb Wheeler Curtis

Heatmap

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Imani

Heatmap Caleb Wheeler Curtis Jazz 3.5 Caleb Wheeler Curtis – Heatmap Written in Music https://writteninmusic.com

Downbeat Magazine noemde hem al eens monstersaxofonist. Nu is de in Brooklyn, New York woonachtige multi-instrumentalist, Caleb Wheeler Curtis terug met het album Heatmap! Simpel gezegd komt ’t erop neer dat deze zogenaamde kaart weergeeft waar het daadwerkelijk gebeurt. Wanneer deze kaart de muzikale virtuositeit op dit album zou moeten weerspiegelen dan zou deze voortdurend knalrood zijn. De chemie en het samenspel tussen Wheeler en pianist Orrin Evens, bassist Eric Revis en Gerald Cleaver achter de drumkit resulteert in tien uitbundige composities in het best van de post-Coltrane traditie.

In de openingstrack, ook de titeltrack van het album, word je als luisteraar nog enigszins op het verkeerde been gezet. Dit lijkt namelijk in eerste aanleg een pianoprelude die met drums wordt omlijst. Gelukkig valt Caleb Wheeler Curtis in op saxofoon en zet daarmee de toon voor het vervolg van het album. De compositie Tossed Aside vangt ook aan met piano, waarna Curtis het ritmisch aanvult en overneemt. Surrounding, is volledig anders, zowel qua tempo als atmosfeer. Op Limestone gaat het tempo omlaag zonder dat het een ballad wordt, daar is namelijk de melodielijn te onderscheidend en afwijkend voor. Bassist Eric Revis legt in dit nummer heerlijke warme baslijnen neer waar Curtis op de saxofoon mooi op aanvult.

Op Whisperchant gaat het tempo om laag maar blijft het spannend en dreigend. Het kleurenspectrum op het gehele album gaat van explosieve improvisaties naar rijke atmosferische passages. Het slotakkoord is Spheres waarop steeds repeterende pianoakkoorden van pianist Cleaver, de basis zijn. Wheeler Curtis musiceert hier op zijn saxofoon op een zalige manier overheen.

Naast Heatmap is recent nog een andere release verschenen van de hand van deze geweldige saxofonist. Met de Zwitserse pianist Laurent Nicoud maakte Curtis namelijk nog een album dit jaar te weten: Substrate. Wie de zomer ook muzikaal wil doortrekken kan met deze heerlijk progressieve creatieve bopplaat zeker uit de voeten. Wanneer je er de moeite insteekt zal Heatmap je na meerdere luisterbeurten belonen en zul je de gelaagdheid ervan ervaren en steeds nieuwe dingen horen die deze zesendertigjarige New Yorker erin heeft gestopt.  1. Heatmap
  2. Tossed Aside
  3. Surrounding
  4. Limestone
  5. Splinters
  6. Trees for the Forest
  7. Trembling
  8. Whisperchant
  9. C(o)urses
  10. Spheres