×

Recensie

Pop

23 december 2016

Bruno Mars

24K Magic

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Atlantic

24K Magic Bruno Mars Bruno Mars Pop 4 Bruno Mars – 24K Magic Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige artiesten hebben het, sommige artiesten niet: een bepaalde gave om een heel groot en breed publiek te bereiken. Over Bruno Mars kun je zeggen wat je wil, maar de kleine Amerikaan weet keer op keer de muziekwereld te veroveren met zijn hits. Waar hij dat in het verleden deed met hits als Grenade, Just The Way You Are, Locked Out Of Heaven of het heel dansbare Uptown Funk (met producer Mark Ronson), doet hij dat nu met 24K Magic, vooralsnog de belangrijkste track van het gelijknamige album en inmiddels een wereldwijde hit.

Net als Uptown Funk is ook 24K Magic enorm funky. De invloeden van oude helden als Michael Jackson en James Brown zijn duidelijk hoorbaar en het kan dan ook niet anders dat Bruno Mars deze twee heren ziet als zijn ideaalbeelden. Dat blijkt ook op andere nummers op de derde plaat uit zijn muzikale loopbaan. Wie een track als het soulvolle Perm hoort, moet wellicht al gauw denken aan een klassieker als Get Up (I Feel Like A Sex Machine). Niet alleen lijkt de zang op elkaar, maar ook de beats, het ritme, de melodie tot de lichte kreuntjes en het geschreeuw aan toe.

Toch hebben de meeste nummers veel weg van typische Michael Jackson-songs. En dan niet eens de wilde, dansbare nummers van The King Of Pop, maar eerder de rustigere, ingetogen nummers. Zo doet Finesse enorm veel denken aan Remember The Time, luistert u de refreinen van beide nummers maar eens achter elkaar en oordeelt u zelf. Of het nummer Versace On The Floor, wat wel het een en ander wegheeft van Jackson’s Man In The Mirror. Veel muziekliefhebbers missen Michael Jackson uiteraard enorm, maar dankzij Bruno Mars leeft hij toch nog een beetje voort. Laten we het er daarom op houden dat Mars een prachtige ode heeft uitgebracht aan een van zijn idolen.

Verder blijkt Bruno Mars een ware vrouwenliefhebber. Dat begint al met That’s What I Like, een erg erotisch en romantisch getint nummer. Immers, “Sex by the fire, that’s what I like” zegt meer dan genoeg over de romanticus die Bruno Mars is. Ook in Straight Up & Down laat Mars horen een ware liefhebber der liefde te zijn. Met Too Good To Say Goodbye zou je denken dat Bruno Mars meerdere relaties achter de rug heeft, maar niets is de laatste jaren minder waar. De kans is groot dat hij deze liedjes speciaal maakt voor mensen met verbroken liefdes, maar voor hemzelf geldt dat niet zozeer. Al sinds 2011 is hij samen met model Jessica Caban, met wie hij samenwoont in de Hollywood Hills in Los Angeles.

Al met al heeft Bruno Mars een behoorlijk goede derde plaat gemaakt. Is het commercieel? Ja. Maakt dat wat uit? In dit geval niet, want het is ook gewoon kwaliteit. Bruno Mars laat zien enorm funky en soulvol te zijn en laat oude tijden min of meer herleven door als het ware een ode uit te brengen aan Michael Jackson en James Brown, maar wellicht ook meerdere pop- en soulartiesten. De cover van dit album, waarop Bruno Mars te zien als een een of andere pimp, past er verder niet helemaal bij. De zanger lijkt juist een heel normale burger, die enorm vrouwvriendelijk is en ook heel romantisch kan zijn. Voor de fans: op dinsdag 9 mei staat Bruno Mars in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Tracklisting 24K Magic

 1. 24K Magic
 2. Chunky
 3. Perm
 4. That’s What I Like
 5. Versace On The Floor
 6. Straight Up & Down
 7. Calling All My Lovelies
 8. Finesse
 9. Too Good To Say Goodbye 1. 24K Magic
 2. Chunky
 3. Perm
 4. That's What I Like
 5. Versace On The Floor
 6. Straight Up & Down
 7. Calling All My Lovelies
 8. Finesse
 9. Too Good To Say Goodbye