×

Recensie

Alternative

05 november 2019

Bruce Soord

All This Will Be Yours

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Kscope

All This Will Be Yours Bruce Soord Alternative 4 Bruce Soord – All This Will Be Yours Written in Music https://writteninmusic.com

De muziekwereld is er eentje die vol met pretentieuze verlokkingen en aantrekkelijke aanbiedingen staat om het solo pad te bewandelen. Veel frontzangers gaan de mist in door hun ego met een halfslachtige soloplaat flink op te schroeven. Lukt het Bruce Soord om het conshoudenhoge niveau vast te houden? De belevingswereld die hij met zijn collega’s van The Pineapple Thief opgezet heeft, is vrijwel niet meer terug te horen. Deze nieuwe lichting progrockers gaan onverstoorbaar door met het creëren van mooie platen, waartussen Soord de vrijgekomen ruimte met verrassende sterke samenwerkingsverbanden als de heftige electronoise van Wisdom Of Crowds invult,en verder met zijn eenmansprojecten aan de slag gaat. Hij vermijdt hiermee de uitgezette uitgestippeld groeipareltje Magnolia lijn.

Het is allemaal weer wat kaler van opzet dan de pop gerichte debuutalbum welke passend zijn naam als titel draagt. Met minder dominant aanwezige instrumentatie roept jij een totaal andere sfeer op. Met het luistermuziek etiket maakt de muziekliefhebber met zijn eigen nachtelijke droomwereld kennis. All This Will Be Yours is er eentje voor de late uurtjes, waarbij alle invloeden van buitenaf tot een minimum zijn teruggebracht. Beschouw zijn eerste plaat gerust als voorstudie voor dit voorgeschotelde resultaat.

Wel wordt er de nodige elektronica ingezet om zijn folky singer-songwritergeluid een hedendaags karakter te geven. De overgangen verlopen hierdoor net een stuk vlekkelozer, waardoor het zich gemakkelijk als een geheel laat luisteren. Sterker nog, het mag zelfs als een verbreding van het bandgeluid van The Pineapple Tree gezien worden, maar dan zonder de complexe uitspattingen. Door zijn gevoeligheid openbaarlijk bloot te stellen, stelt hij zijn positie als clubmuzikant veilig. Hiermee kan hij op gemak een uitgebreide stedentrip ondernemen, waarbij hij als veredelde troubadour zijn geld in de kleinere concertzalen bijverdient.

Er zit een goede ingecalculeerde opbouw in, waarbij de basis sober en minimalistisch is. The Secret I Know wordt met stemmig akoestisch herhalend gitaarspel ingekleurd om hier met fragmentarische samplers pulserende tegendruk aan te geven. Er hangt een aangename prettige dreiging overheen, die aast om op het juiste moment een toeslaande opening te vinden. Muzikale speldenprikjes triggeren, en nemen je stap voor stap verder in het intrigerend samenspel mee.

Hoe wonderbaarlijk is het dat voor dit prachtige gegeven slechts een iemand verantwoordelijk is. De veelzijdigheid van Soord komt hier prominent naar voren, en worden niet door de overige vier sterspelers van The Pineapple Thief ondersneeuwd. Die persoonlijkheid hoor je erg sterk terug, zeker in de intieme opgebouwde passages. Maakt in het eerste gedeelte vooral het heldere gitaarspel veel indruk, later is dat de verrassende net zo mooie toetsenwerk switch. Die omschakeling is het beste in het sleutelnummer All This Will Be Yours hoorbaar, waar na het geweldige intro de beats invallen om het vervolgens met een ruig rockende slidegitaar sound af te ronden.

De dreampop ondergaat een indrukwekkende metamorfose en ontwikkelt zich tot een meer duistere coldwave variant. Hiermee zoekt hij enigszins aansluiting op het Wisdom Of Crowds gebeuren, al is nu de kracht meer ondergeschikt aan de schoonheid. De donkere uithoeken van zijn kunnen worden al in de futuristische ontdekkingsreis van You Hear the Voices bezocht, maar komen volledig in het volgroeide Cut the Flowers tot ontplooiing. Hier zijn de invloeden van deze gemuteerde synthpop benadering het beste traceerbaar. Nog meer dan bij The Pineapple Thief weerklinkt zijn Duitse roots, waar dit genre en verwanten nog bijna net zo groot zijn als in de hoogtijdagen. Een prachtige schemerlampplaat!  1. The Secrets I Know
  2. Our Gravest Threat Apart
  3. The Solitary Path of a Convicted Man
  4. All This Will Be Yours
  5. Time Does Not Exist
  6. One Misstep
  7. You Hear the Voices
  8. Cut the Flowers
  9. One Day I Will Leave You