×

Recensie

Rock

01 augustus 2013

Bruce Soord with Jonas Renkse

Wisdom Of Crowds

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Kscope

Wisdom Of Crowds Bruce Soord with Jonas Renkse Rock 4 Bruce Soord with Jonas Renkse – Wisdom Of Crowds Written in Music https://writteninmusic.com

Bruce Soord, frontman van The Pineapple Thief, nodigde Jonas Renkse uit in zijn studio om na een periode van ideeënuitwisseling op afstand maar eens écht aan het werk te gaan. Renkse, zanger van het donkere, Zweedse combo Katatonia was volgens Soord dé vocalist voor de nieuwe nummers, die langzaam gestalte hadden gekregen.

Wisdom Of Crowds komt uit bij Kscope, het label van onder meer Steven Wilson én The Pineapple Thief. Geruggesteund door deze gerenommeerde progrock-stal moet het wel goed komen met de release van Soord en Renkse. Aan de muziek zal het niet liggen. De plaat zal niemand uit het lood zal slaan maar is van begin tot eind gewoon sterk. Het gebruik van elektronische drums zal voor sommigen even slikken zijn maar de sound van het duo is prima genietbaar.

Opener Pleasure heeft een elektronisch tintje en is elegant en slepend. De track bouwt langzaam op en zwelt mooi aan. Met Wisdom Of Crowds laten de heren vervolgens horen niet van te plan zijn alleen maar voor de gitaren te gaan; deze wat ingetogen track borduurt op prima wijze voort op het werk van Elbow. De sound van de Mancunians maakt dus ook school op dit album want ook de zwaar aangezette ballad Pretend doet denken aan de band rond Guy Garvey.

Met Frozen North pakt het duo wat grootser uit. Het frisse, akoestische getokkel in het begin lijkt aan te sluiten op de thematiek van de song. De rust is bedriegelijk: “Stuck in the frozen North”, verzucht Renkse een aantal keer. Het zijn de opmaten voor een paar lekkere gitaarstormen, al dan niet gelardeerd met een shot elektronica. Dit is zonder meer een van de hoogtepunten van de plaat. Het hieropvolgende The Light zit ook vol variatie maar deze track is net even minder organisch en derhalve minder overtuigend. De spannende, bijna industriële uitloop biedt op de valreep nog een interessante passage.

Soord en Renkse wringen zich niet continu in allerlei bochten – integendeel: de uptempo elektrorocker Stacked Naked is zelfs recht door zee. Een track waar weinig mis mee is maar die het duidelijk moet afleggen tegen een handvol andere nummers. Zowel het contemplatieve sfeerstuk Centre Of Gravity, als de afsluiter Flows Through You laten hierna meer kwaliteit horen. Eens te meer blijkt Jonas Renkse een vocalist te zijn die gewoon goed in het gehoor ligt. Flows Through You, met zijn scherpe, donkere wave-rock sound, biedt aan het einde van het album ook nog even een welkome dosis vuurwerk. Voordat het dan echt voorbij is, duikt er na een stilte nog wat mooie vocale nachtmuziek op. Bij wijze van epiloog na de zinderende voorgaande minuten.

De kracht van Wisdom Of Crowds ziet hem niet in een paar waanzinnige tracks of een vernieuwend geluid. Het album overtuigt door nergens in te zakken, door van begin tot eind mooie sferen op te trekken. De muziek van Bruce Soord en Jonas Renkse kun je gemakshalve ‘rock’ noemen. Het is echter wel rock die gekleurd is. Gekleurd door muzikale schakeringen die duiden op een liefde voor uiteenlopende stromingen als metal, triphop, progrock en wave. Het zal een aantal mensen doen afhaken maar aan de andere kant: juist door het gevarieerde geluid moet dit album een groot publiek kunnen aanspreken.  1. Pleasure
  2. Wisdom Of Crowds
  3. Radio Star
  4. Frozen North
  5. The Light
  6. Stacked Naked
  7. Pretend
  8. The Centre Of Gravity
  9. Flows Through You/(1:00 silence)/Your God