×

Recensie

Jazz

09 februari 2011

Brad Mehldau – Live In

Live At Marciac

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Live At Marciac Brad Mehldau Jazz 4 Brad Mehldau – Live In Marciac Written in Music https://writteninmusic.com

Iedereen die jazzpianist Brad Mehldau live heeft gezien weet dat de man dan op zijn best is. Live In Marciac toont wederom zijn grote klasse. Geheel op eigen kracht.

De tegenwoordig tussen Amsterdam en New York pendelende Mehldau bracht vorig jaar niet alleen het geweldige dubbelalbum Highway Rider uit (dat veel te weinig aandacht kreeg) maar speelde hij ook heel veel soloconcerten. Het waren heel bijzondere concerten waarbij hij niet alleen eigen composities speelde, maar ook opvallende jazz standards en briljante bewerkingen van popsongs. Ondertussen echt het Bimhuis wel ontgroeid speelde hij een formidabele show in the Theater aan het IJ.

Het nieuwe album Live At Marciac is een verslag van zo’n solo avond. Alhoewel deze opnamen alweer uit augustus 2006 stammen en werden opgenomen in Marciac, Frankrijk. Helaas moeten we dus bijvoorbeeld zijn fantastische versie van Massive Attacks Teardrop missen. Deze tranenroerende versie, een hoogtepunt van het Theater aan het IJ concert, behoort pas de laatste 2 jaar tot zijn vaste solo concerten. Daarentegen krijgen we wel weer een fascinerende collectie ander fraais voorgeschoteld. Van de enerverende concertopener Storm naar de Cole Porter klassieker It’s All Right With Me via een fijne verzameling eigen composities, zoals Resignation en Trailer Park Ghost, naar een geweldige versie van Radiohead’s Exit Music (for a film). Zijn versies van Things Behind The Sun van Nick Drake en Lithium van Nirvana zijn geweldig. Ik zou echt niemand binnen de muziek weten die met eenzelfde emotionele lading de songs van Drake weer tot leven weet te brengen. Ook zijn versie van Lilac Wine ( de laatste jaren vooral bekend geworden in de versie van Jeff Buckley) is een heel bijzondere (hoor ik daar aan het einde toch heel stiekem een Teardrop flirt?). Hoe vaak ook uitgevoerd, van My Favorite Things van Rodgers & Hammerstein weet ook Mehldau weer een sprankelende versie te maken. Zijn versie van Dat Dere, een compositie die we vooral kennen van Art Blakey’s Jazz Messengers, sluit het concert zeer waardevol af.

Het blijft fascinerend om te horen hoe Mehldau, die reeds vanaf zijn entree binnen de muziek begin jaren 90, zichzelf nog steeds weet te verdiepen en verbeteren. Zijn eerste solo live opnamen Live In Tokyo lieten al een heel goede Mehldau horen. Live At Carciac laat de groei van de muzikant in volle glorie horen en is nog beter.

Bij de dubbele CD versie zit ook een DVD bijgesloten van hetzelfde concert.