×

Recensie

Jazz

17 maart 2010

Brad Mehldau

Highway Rider

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Highway Rider Brad Mehldau Jazz 4.5 Brad Mehldau – Highway Rider Written in Music https://writteninmusic.com

Brad Mehldau blijft verrassen. Zijn nieuwe album Highway Rider is een episch album met strijkers en geproduceerd door Jon Brion. Iedereen keek al op toen Brad Mehldau na jaren van spannende jazzalbums maken, ervoor koos met deze Brion te gaan samenwerken. Hij stond namelijk bekend als een freak uit de intelligente pophoek, met weliswaar geniale invalshoeken maar ook een man die in zijn perfectie veel te veel tijd nodig had om tevreden te zijn.

Het was daarom opvallend dat het maken van Largo (2001) veel minder tijd in beslag nam en de samenwerking optimaal bleek. Zoals later in interviews bleek, was het voor Brion een grote verrassing dat Mehldau zo ontzettend goed voorbereid de studio in kwam, gewend aan de korte opnametijd die normaliter voor jazzalbums wordt uitgetrokken. Mehldau was verrast door het geniale gehoor en producertalent van Brion. Een ronduit ideale samenwerking was geboren.

Met allerlei  projecten, van klassiek met Renee Flemming en een droomsamenwerking met Pat Metheny, naast alle Mehldau solo en trio opnamen en concerten, was er pas na ruim acht jaar tijd om een nieuw album met elkaar op te nemen. Highway Rider is een dubbelalbum geworden wat alle verwachtingen overtreft. Met een ongelooflijk tijdsduur van 100 minuten een ware tour de force waarin alle kwaliteiten van Mehldau optimaal uit de verf komen. Van solo piano tot mooi vol georkestreerde composities die dan weer overgaan in virtuoze jazzsolo’s en epische slotstukken. Echt alles wat een album spannend kan maken is op Highway Rider aanwezig. Mehldau schreef alle composities en arrangementen.

Vaste Mehldau trio muzikanten, bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard, zijn natuurlijk aanwezig maar worden bijgestaan door extra drummer Matt Chamberlain en saxofonist Joshua Redman. Vooral de toevoeging van Redman in veel tracks geeft het album een absolute meerwaarde. De klankkleur die Mehldau en Redman samen creëren is rijk en fenomenaal. De strijkers komen van een kamerorkest onder leiding van Dan Coleman.

Van de fraaie albumopener John Boy bouwt het album via pracht composities als het titelnummer, The Falcon Will Fly met het wonderschone Walking The Peak wat volgt op een geheel door strijkers gespeelde You Must Climb Alone naar een fraaie apotheose. Met het briljante We’ll Cross the River Together komt het album daarna met Capriccio en Into The City met het schitterende Always Departing en Always Returning tot een geniaal slotstuk.

Met alle muzikanten, ook de strijkers, tegelijk in de studioruimte is een warme en spannende sfeer ontstaan die het album een absolute meerwaarde geeft. Highway Rider mag daardoor gezien worden als het meesterwerk wat Mehldau altijd al in zich had. Hoe goed zijn albums tot op heden ook waren (het geniale vijfluik The Art Of The Trio) op dit nieuwe album laat Mehldau een zo grote ambitie en emotie horen dat je niet anders als geëmotioneerd achterblijft. Highway Rider is een album dat elke zichzelf respecterende muziekliefhebber behoord te hebben.

Tracklisting Highway Rider:

Disc1

 1. John Boy
 2. Don’t Be Sad
 3. At The Tollbooth
 4. Highway Rider
 5. The Falcon Will Fly Again
 6. Now You Must Climb Alone
 7. Walking The Peak

Disc2

 1. We’ll Cross The River Together
 2. Capriccio
 3. Sky Turning Grey (For Elliott Smith)
 4. Into The City
 5. Old West
 6. Come With Me
 7. Always Departing
 8. Always Returning


 1. John Boy
 2. Don't Be Sad
 3. At the Tollbooth
 4. Highway Rider
 5. The Falcon Will Fly Again
 6. Now You Must Climb Alone
 7. Walking the Peak
 8. We'll Cross the River Together
 9. Capriccio
 10. Sky Turning Grey [For Elliott Smith]
 11. Into the City
 12. Old West
 13. Come With Me
 14. Always Departing
 15. Always Returning