×

Bonnie Raitt

Just Like That…

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Redwing

Just Like That… Bonnie Raitt Roots 4.5 Bonnie Raitt – Just Like That… Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdloos oud worden, dat is wat er met Bonnie Raitt gebeurt. Gelijk met de eerste beluistering van haar nieuwe album Just Like That… hoor je een zangeres die nog steeds bizar goed bij stem is, van enige slijtage op haar 72ste is geen sprake, en haar gitaarspel klinkt nog steeds super bevlogen en intens. Daarnaast blijft ze een geweldige hand van songs uitzoeken en zelf schrijven hebben. Just Like That… klinkt zo relevant als haar beste werk.

Sinds ze ruim tien jaar terug haar eigen platenlabel Redwing Records begon is de stroom aan platen met Slipstream (2012), Dig In Deep (2016) en het nieuwe Just Like That… dan niet bijzonder groot geweest, ze waren allen wel van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Ze toerde haar platen vooral in haar thuisland Amerika uitbundig en de reacties waren steeds weer zeer lovend. Zonde dat ze zo weinig de oceaan overstak.

Just Like That… ontstond in de afgelopen jaren waarin ook Raitt ineens geen optredens kon geven. Ook voor haar heel vreemd, omdat ze dat al zo’n 50 jaar vrijwel doorlopend doet. De muzikanten uit haar band besloten dichterbij te gaan wonen, de omgeving van San Francisco, en zo werd Just Like That… in een ‘thuisomgeving’ opgenomen. Geen dure Los Angeles studio’s meer en die losse sfeer werkt optimaal op het nieuwe album door.

Gelijk met albumopener Made Up Mind, zo’n lekker uptempo bluesrocker, voel je dat dit weer zo’n onverslijtbare Raitt plaat gaat worden. Met het daarop Something’s Got a Hold of My Heart en het spetterende Livin’ for the Ones wordt dat vermoeden bevestigd. Wat een geweldige band heeft Raitt toch en wat overtuigd ze zelf met fantastische zang en gitaarspel. Echt alles klopt aan deze songs en als Raitt de slide speelt opent ze je hart al helemaal.

Het blijft een intrigerend verhaal hoe Raitt zich na twee handenvol platen bij Warner met een nieuwe platendeal bij Capitol eind jaren tachtig opnieuw uitvond en met succesalbums als Nick of Time (1989) en Luck of the Draw (1991) haar muzikale stijl definieerde. Eigenlijk gebeurde dat weer toen ze haar eigen Redwing Records startte. Nog bewuster wat ze muzikaal wilde en vol vuur voor een eigen avontuur. Het leverde drie albums op die tot het beste behoren wat ze in haar rijke carrière opnam.

Natuurlijk heeft ze in drummer Ricky Fataar, gitarist George Marinelli, bassist James ‘Hutch’ Hutchinson en toetsenman Mike Finnigan, een fantastische groep muzikanten om zich heen. Muzikanten die hun sporen over de afgelopen decennia ruimschoots hebben verdiend in samenwerking met de allergrootsten. Bij Raitt in de band halen ze nogmaals het allerbeste in zichzelf naar boven. En ze snappen Raitts muzikale speelveld, van blues, rock naar folk, optimaal.

Wat wordt er op songs als When We Say Goodnight en Waitin’ For You to Blow geweldig gespeeld ook weer en hoe prachtig ingetogen is de titeltrack. Luister al helemaal naar het weergaloze spel van Finnigan in het hemelse Blame It on Me en hoor waar jarenlang met de grootsten meespelen toe kan leiden. Het is sowieso een song waarin ook Raitt je tot tranen toe roert met haar soulvolle zang en heerlijke slidespel. Een fascinerend nieuw hoogtepunt in haar oeuvre.

Raitt en haar band zijn zo geweldig op elkaar ingespeeld dat ze steeds weer organisch switchen van ritmestructuren, van blues naar reggae naar rock, altijd in dienst en versterking van de songs. Raitt trekt, zoals we van haar weten, elke song van een ander volledig naar zichzelf toe, en laat in de vier eigen songs ook nog maar weer eens duidelijk horen hoe echt songschrijven werkt.

Just Like That… is een geweldig album dat maar weer eens heel duidelijk maakt wat voor fenomeen Bonnie Rait is. Absoluut één van de vrouwen die de muziekgeschiedenis zo rijk hebben gemaakt zoals we deze nu kennen. Een feit dat je je met de ingetogen pracht albumafsluiter Down The Hall nogmaals bewust wordt.

Op je 72ste nog zulke relevante en overtuigende muziek maken is onwerkelijk en indrukwekkend. Ongelooflijk hoe Bonnie Raitt met Just Like That… weer recht in het hart raakt.  1. Made Up Mind
  2. Something's Got a Hold of My Heart
  3. Livin' for the Ones
  4. Just Like That
  5. When We Say Goodnight
  6. Waitin' for You to Blow
  7. Blame It on Me
  8. Love So Strong
  9. Here Comes Love
  10. Down the Hall