×

Recensie

Roots

21 april 2012

Bonnie Raitt

Slipstream

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Redwing

Slipstream Bonnie Raitt Roots 4 Bonnie Raitt – Slipstream Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn maar weinig artiesten als Bonnie Raitt. Ongelooflijk hoe energiek en gepassioneerd haar muziek nog steeds klinkt. Haar nieuwe album Slipstream overtuigt volop.

Bonnie Raitt had al een oeuvre van 9 albums opgebouwd toen ze in 1989 glansrijk doorbrak met het meesterlijke album Nick Of Time (1989). Briljante opvolger Luck Of The Draw (1991) werd een nog groter succes, onder meer door de prachtvertolking van het door Mike Reid en Allen Shamblin geschreven I Can’t Make You Love Me. Raitt bleef daarna vele prima albums maken en vooral heel veel optreden. Met het album Souls Alike (2005) sloot ze een doorlopend drukke periode af

Ze nam een flinke pauze en richtte zich even volledig op haar privé leven. Een welverdiende break waarin ze eindelijk kon dealen met de dood van haar beide ouders, haar broer en een heel goede vriend en de scheiding van Michael O’Keefe. Dat de pauze uiteindelijk 7 jaar duurde ging ongemerkt aan haar voorbij. Ze schreef ondertussen wel songs en speelde veel in de huiselijke omgeving. Toen ze uiteindelijk weer de stap nam om songs op te gaan nemen vroeg ze producer/songwriter Joe Henry haar te helpen. Om alles volledig naar zichzelf toe te trekken en niet meer afhankelijk te zijn van platenmaatschappijen startte ze vervolgens ook haar eigen platenlabel Redwing.

Slipstream heeft het enthousiasme en de emotie die de hedendaagse muziek zo vaak ontbeert en het blijft onbegrijpelijk dat juist veel van die oude helden deze sfeer zo goed weten op te roepen. Raitt is ondertussen al 62 maar als je de geweldige en krachtige albumopener Used To Rule The World hoort ben je gelijk weer overtuigd over de klasse die Raitt heeft. Om van Gerry Rafferty’s Right Down The Line een op een reggaebeat leunende cover te maken is vervolgens dan misschien niet het allerbeste idee maar omdat opener en de rest van het album zo prima is, valt dat niet al te veel op. Want wat een geweldige songs volgen daarna: Million Miles, het wonderschone You Can’t Fail Me Now, Take My Love To You en ook de heerlijke tranentrekker Not Cause I Wanted To zijn allemaal even fraai. In songs als Ain’t Gonna Let You Go en Split Decision bewijst Raitt ook eens temeer dat ze een heldin op de slide is. Wat een heerlijk loom, trekkend, slepend, rafelig en emotievol spel! De prachtige ballade Standing In The Doorway en het door Joe Henry geschreven God Only Knows zijn perfecte album afsluiters.

Slipstream is een prima Raitt album dat haar weer volop in schijnwerpers plaatst. Nu maar hopen dat ze weer heel snel naar Nederland komt om concerten te geven. Op het podium komt haar grote klasse nog meer tot haar recht! 1. Used To Rule The World
 2. Right Down The Line
 3. Million Miles
 4. You Can't Fail Me Now
 5. Down To You
 6. Take My Love With You
 7. Not Cause I Wanted To
 8. Ain't Gonna Let You Go
 9. Marriage Made In Hollywood
 10. Split Decision
 11. Standing In The Doorway
 12. God Only Knows