×

Recensie

Metal

06 juni 2019

Bokassa

Crimson Riders

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: MVKA

Crimson Riders Bokassa Metal 3 Bokassa – Crimson Riders Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Bokassa zal bij de wat oudere lezers een belletje doen rinkelen want Bokassa was de president en zelfbenoemde keizer van de Centraal Afrikaanse republiek met kannibalistische neigingen. Hij vestigde een reputatie als bruut door tegenstanders van zijn regime in de krokodillenvijver te gooien. Geen fijn heerschap en het zal geen verbazing wekken dat hij later ter dood werd veroordeeld. Na wat politiek gegoochel werd dat uiteindelijk levenslang en later kreeg hij zelfs amnestie.

Anno 21e eeuw is zijn naam verbonden aan een Noorse punkband waarvan menigeen nog nooit had gehoord totdat ze plotseling door Metallica werden geselecteerd als support-act voor hun Europese stadiontournee. Op 11 juni staat de band dan ook in de Johan Cruyff arena in Amsterdam voor Ghost en Metallica.

Het debuutalbum Divide & Conquer is volledig aan uw recensent voorbijgegaan en te beoordelen naar het nieuwe album Crimson Glory zal dat album onbeluisterd blijven. Bokassa speelt een mix van hardcore, punk en metal die Lars Ulrich blijkbaar enorm kan behoren want hij zei over Bokassa: “They are incredibly fucking good. The songs they write, their whole energy and vibe is such a breath of fresh air. When I heard their music a year ago, they blew my head off. Getting a chance to introduce them to a wider audience is going to be super cool.”

Uw recensent deelt het enthousiasme van Ulrich niet helemaal. Het album opent wel lekker met het vette, Black Sabbath achtige intro Brologue. Charmed & Extremely Treacherous schiet uit de startblokken met een riff die wordt gecombineerd met de rauwe energie van NWOBHM bands als Holocaust. De zanger klinkt agressief zoals in de beste punkbands van weleer. Ook het meer toegankelijke Vultures is nog wel te pruimen, maar daarna krijgen punk en vooral hardcore de overhand. Een nummer als Wrath Is Love had bij wijze van spreke zo van Biohazard kunnen zijn. De single Mouthbreathers Inc. gaat vermoedelijk over de infameuze Bokassa zelf want het gaat over een dictator aan het eind van zijn regime. De vette riff zal er bij metalliefhebbers ingaan als zoete koek. De rauwheid, energie en  puurheid zijn vermoedelijk de elementen die Ulrich zo aanspreken. Dat de heren sterk beïnvloed zijn door punk blijkt maar weer eens op Captain Cold One waarvan de koortjes punk ten voeten uit zijn. Tekstueel blijft de band echter niet hangen in punkclichés en komen onderwerpen als ruimtereizen en spiritualiteit voorbij.

Bokassa is een band die je of heel leuk vindt of juist niet. Ik heb zo’n vermoeden dat heel veel Metallica fans de band niet zullen kunnen waarderen. Zeker de mensen niet die Metallica waarderen op liedjes als Nothing Else Matters. De fans die Kill ‘Em All nog steeds het beste Metallica album vinden, kunnen hun borst natmaken.  1. Brologue
  2. Charmed & Extremely Treacherous
  3. Vultures
  4. Mouthbreathers Inc.
  5. Wrath Is Love
  6. Crimson Riders
  7. Captain Cold One
  8. Blunt Force Karma
  9. Immortal Space Pirate 2: The Last Shredi