×

Recensie

Electronic

30 september 2016

Bogus Order

The Bullnose Step EP

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Ninja Tune

The Bullnose Step EP Bogus Order Electronic 4 Bogus Order – The Bullnose Step EP Written in Music https://writteninmusic.com

Voor het eerst sinds 25 jaar (!) is er weer nieuw werk van het Britse gezelschap Bogus Order, oftewel de twee leden van Coldcut, Matt Black en Jonathan More. In 1990 verscheen het album Zen Brakes Vol. 1, waarna een jaar later nog twee 12-inches uitkwamen. Het is ook de eerste 12-inch sinds 1993 op Ninja Tune’s sublabel Ahead Of Our Time, waar tussen 1987 en 1993 veel releases gedropt werden van vooral Coldcut, maar ook van o.a. Lisa Stansfield, Yazz And The Plastic Population en The Orb.

Opvallend is niet alleen dat dit de eerste release is van het Coldcut-duo sinds 2006, maar ook dat acid-duo Air Liquide en Planet Mu-wonderboy Ital Tek (check zijn fenomenale album Hollowed van begin dit jaar) co-producties op deze EP hebben geleverd. Om welke tracks het in het laatste geval gaat is niet bekend, maar dat moet wel het fantastische Ex Voto zijn, dat klinkt als een ‘IDM meets trap’ kruisbestuiving tussen Ital Tek en Kuedo.

The Bullnose Step EP telt 5 tracks (de bonustrack is via een download(code) binnen te halen) en komt digitaal en in gelimiteerde oplage van 500 exemplaren op vinyl. Opener Bullnose Step is een prachtig rijk klinkende track met strijkers en beats die laveren tussen hiphop en gelaagde elektronica. Het roept sferen op van Blockhead en Bonobo.

Op het bezwerende It’s Up To You (met co-productie van Air Liquide) versmelten groovy electrobeats elegant samen met bruisende softbleepjes en de Amerikaanse dichteres Mary Susan Applegate, die het nummer halverwege breekt met spoken word. De song Flight klokt evenals It’s Up To You in de 6 minuten en leunt op een opzwepend baslijntje dat naadloos aansluit bij big beat-achtige taferelen en zodoende klinkt als de perfecte soundtrack van een heerlijk onstuimige roadtrip.

Het meest donker is IDM/elektronica bonustrack Ex Voto (Industrial Sky Jamm) dat in niets doet denken aan de andere track op de EP. Een gezonde dosis distortion en gruizige swung zijn hier de sleutelwoorden.

The Bullnose Step is een hele toffe EP met veel kleuring binnen elektronische subgenres en maakt bovendien duidelijk dat de geslepen oude vossen Matt Black (55) en Jonathan More (59) met hun tijd en sound zijn mee geëvolueerd. Dit belooft dus een hoop moois voor toekomstig nieuw werk van Coldcut. Vooralsnog is het genieten geblazen met de bazen van Bogus Order.

Tracklisting The Bullnose Step EP

1. Bullnose Step
2. Ex-Voto
3. It’s Up To You
4. Flight
5. Ex Voto (Industrial Sky Jamm)  1. Bullnose Step
  2. Ex Voto
  3. It's Up To You
  4. Flight
  5. Ex Voto (Industrial Sky Jamm)