×

Recensie

Metal

18 februari 2013

Blind Guardian –

A Traveller's Guide To Space And Time

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Virgin

A Traveller's Guide To Space And Time Blind Guardian Metal 3.5 Blind Guardian – A Traveller’s Guide To Space and Time (2/2) Written in Music https://writteninmusic.com

Imaginations From The Other Side

Het vijfde studioalbum Imaginations from the Other Side werd geproduceerd door Metallica producer Flemming Rasmussen. Die samenwerking resulteerde in een goed album waarop een betere balans tussen enerzijds power metal en folk en anderzijds klassieke, bijna epische arrangementen werd gevonden. In diverse media werd dit album tot sprookjesmetal gedoopt. Het titelnummer is één brok powermetal van de bovenste plank en meteen van de hoogtepunten van het album. De klassieke invloeden en koren pieken tijdens The Script for My Requiem. Op veel nummers combineert Blind Guardian een olijke, bijna kolderieke sfeer met mysticisme zodat er een bijna middeleeuwse sfeer ontstaat. De band zet hier een redelijk onderscheidend geluid neer waarin tal van folkloristische details zijn verwerkt. Door de stijlwijziging komt de beperking van Blind Guardian ook beter aan het licht; zanger Küsch is nu eenmaal geen Ronnie James Dio en overschreeuwt zich menigmaal. De overdadig meegezongen refreinen veranderen daar weinig aan.  Imaginations from the Other Side is bombastisch album met veel goede nummers en een mijlpaal in het oeuvre van onze oosterburen.

The Forgotten Tales

The Forgotten Tales is een vreemde eend in de bijt en eigenlijk een tussendoortje. Het album bevat tal van covers van liedjes die je totaal niet bij een metalband zou verwachten. Het opgewekte Mr. Sandman (geschreven voor Pat Ballard, bekend van The Chordettes) start al behoorlijk excentriek, maar de dubbele basdrum versie van Surfin’ U.S.A. (Beach Boys) is ronduit bizar. De band heeft ook een aantal eigen nummers bewerkt en dat levert verrassende en soms zelfs betere versies op zoals Lord Of The Rings dat beter klinkt dat de eerdere opname.  De Queen cover Spread Your Wings en de eerdere Beach Boys cover Barbara Ann staan er ook weer op.  Het best zijn de akoestische versie van Bright Eyes en A Past and Future Secret en Theatre of Pain die door hun bombast en avontuurlijke karakter klinken als een filmscore waarin zowaar enige subtiliteit valt te ontdekken. De Mike Oldfield cover To France is eveneens een opmerkelijk, maar leuke keuze. The Bard’s Song (In the Forest) was destijds al uitgegroeid tot het lijflied van de band die zichzelf als middeleeuwse barden zien. Het publiek zingt uit volle borst mee waardoor het klinkt een soort clublied van trouwe voetbalaanhangers. Zonder twijfel het meest gevarieerde album dat de band ooit uitbracht of zal uitbrengen.

Nightfall in Middle Earth

Op het zevende studioalbum lijkt Blind Guardian eindelijk de perfecte  balans te hebben gevonden tussen melodie en stevige metal. Het is hun eerste, behoorlijk ambitieuze conceptalbum dat volledig is gewijd aan Tolkien’s boek  ‘The Simarillion’ over de vijf oorlogen die werden gevoerd in middenaarde. Het album opent met een gesproken passage en vervolgt met een bijna symfonisch metalnummer en houdt die afwisseling vrijwel een heel album vol. Het album wordt daardoor een soort hoorspel annex luisterboek dat wordt onderbroken door heel behoorlijke nummers van een band in topvorm. Hier en daar horen we nog wel wat speedmetal invloeden, maar in het algemeen is het meer symfonische powermetal zoals we die kennen van bands als Symphony X en Savatage en zelfs elementen uit het progrock genre met een vleugje opera. Het zeer bombastische album bevat naast alle kenmerkende elementen zoals de dubbele basdrums, meerstemmige refreinen en coupletten ditmaal ook flink wat akoestisch gitaarwerk.  Vooral liefhebbers van Manowar zullen het theatrale karakter en de massaal gezongen marskoren wel weten te waarderen.

Nightfall was tevens het eerste album waarop de band als kwintet acteert nadat bassist Oliver Holzwarth zich bij de groep had aangesloten en Kürsch zich volledig op zijn zangtaken kon richten.

A Night At The Opera

Overdaad schaadt is een bekend gezegde dat uitstekend van toepassing is op deze cd. De productie is dusdanig bombastisch dat de muziek ondersneeuwt door de talloze koren en geluidseffecten. De band had een ode aan Queen in gedachten, maar schoot door in hun dadendrang. A Night At The Opera is ambitieus in opzet en uitvoering en de meest progressieve plaat van de band tot op dat moment. Blind Guardian heeft drie jaar(!) aan het album gesleuteld  waarvan anderhalf jaar aan het componeren en nog eens anderhalf jaar opnemen en mixen. Het gevolg is een zeer gelaagde plaat met complexe en kleurrijke nummers die tal van emoties oproepen. Zo kent Precious Jerusalem oosterse invloeden die mooi passen bij de tekst over Jezus die de bewoners van de stad toespreekt. Je kunt horen dat de band veel tijd heeft besteed aan nummers als The Maiden and the Minstrel Knight, The Soulforged en Age Of False Innocense en lang heeft nagedacht over teksten en arrangementen. Het meest imponerende stuk staat aan het eind en heet And Then There Was Silence (over de Trojaanse oorlog) en klokt ruim 14 minuten. Puur muzikaal beschouwd is het een uitstekende plaat, maar door de overdaad van vooral zangpartijen en details gaat de essentie van de muziek helaas enigszins verloren. Tegelijk kunnen we stellen dat het een groeiplaat is die pas na meerdere luisterbeurten alle details prijsgeeft.

Live

De simpele, doch alleszeggende titel Live dekt de lading volledig. De band speelt een setlist waarin veel klassiekers uit hun oeuvre voorbijkomen en de stemming bij het publiek zit er goed in. De uitvoeringen op deze dubbele live cd zijn dusdanig goed dat er vermoedelijk wel wat aan is gesleuteld, maar dat is geen schande want menig live klassieker uit de jaren zeventig bleek later ook deels in de studio opgenomen.  Door de nummerkeuze wordt dit allemaal door Blind Guardian vergeleken met bijvoorbeeld Life After Death van Iron Maiden.

Imaginations through the looking glass

Deze dubbel cd bevat opnamen van de 2 shows die Blind Guardian in 2003 gaf in Coburg voor duizenden fans. De band had het openlucht festival (2 dagen) zelf georganiseerd uit onvrede met de beperkingen van een regulier festival zoals speeltijd, geluidsmix, podiumruimte en lichtshow. Imaginations Through The Looking Glass verscheen eerder op DVD en nooit eerder op CD. Het optreden telt twintig klassieke Blind Guardian nummers die goed en uitgebalanceerd klinken. Hoogtepunt is zonder twijfel het lange en bombastische  And Then There Was Silence. Net als op die andere live dubbelaar Live laat Blind Guardian horen dat ze goed zijn ingespeeld en zanger Hansi Kürsch is goed bij stem. Het enthousiasme van het publiek is werkelijk overdonderend, er wordt volop meegezongen en geklapt. Na afloop van Valhalla, zingt het publiek nog lange tijd verder. Fans die erbij waren zullen ongetwijfeld kippenvel krijgen van de herinneringen.

Nightfall in Middle Earth – Special Edition

Deze cd bevat het zevende studioalbum zonder de gesproken passages.

An Extraordinary Tale

Deze cd bevat demo’s van diverse Blind Guardian nummers waaronder die van bij fans populaire nummers als Lord of the Rings, Theatre of Pain en het tweeluik The Bard’s Song. De demo’s klinken vanzelfsprekend niet zo bombastisch als de versies die op de officiële cd’s verschenen. Een leuke toegift voor de fans die deze box kopen.

Tracklisting A Traveller’s Guide To Space And Time:

CD 6 – Imaginations from the Other Side

 1. Imaginations from the Other Side (2012 – Remixed)
 2. I’m Alive (2012 – Remixed)
 3. A Past and Future Secret (2012 – Remixed)
 4. The Script for My Requiem (2012 – Remixed)
 5. Mordred’s Song (2012 – Remixed)
 6. Born in a Mourning Hall (2012 – Remixed)
 7. Bright Eyes (2012 – Remixed)
 8. Another Holy War (2012 – Remixed)
 9. And the Story Ends (2012 – Remixed)

CD 7 – The Forgotten Tales

 1. Mister Sandman (2012 – Remaster)
 2. Surfin’ USA (2012 – Remaster)
 3. Bright Eyes (2012 – Remaster)
 4. Lord of the Rings (2012 – Remaster)
 5. The Wizard (2012 – Remaster)
 6. Spread Your Wings (2012 – Remaster)
 7. Mordred’s Song (2012 – Remaster)
 8. Black Chamber (2012 – Remaster)
 9. The Bard’s Song (In the Forest) [2012 – Remaster]
 10. Barbara Ann (2012 – Remaster)
 11. A Past and Future Secret (2012 – Remaster)
 12. To France (2012 – Remaster)
 13. Theatre of Pain (2012 – Remaster)

CD 8 – Nightfall in Middle Earth

 1. War of Wrath (2012 – Remaster)
 2. Into the Storm (2012 Remix and Remaster)
 3. Lammoth (2012 – Remaster)
 4. Nightfall (2012 Remix and Remaster)
 5. The Minstrel (2012 – Remaster)
 6. The Curse of Feanor (2012 Remix and Remaster)
 7. Captured (2012 – Remaster)
 8. Blood Tears (2012 Remix and Remaster)
 9. Mirror, Mirror (2012 Remix and Remaster)
 10. Face the Truth (2012 – Remaster)
 11. Noldor (Dead Winter Reigns) [2012 Remix and Remaster]
 12. Battle of Sudden Flames (2012 – Remaster)
 13. Time Stands Still (At the Iron Hill) [2012 Remixed and Remaster]
 14. The Dark Elf (2012 – Remaster)
 15. Thorn (2012 Remix and Remaster)
 16. The Eldar (2012 Remix and Remaster)
 17. Nom the Wise (2012 – Remaster)
 18. When Sorrow Sang (2012 Remix and Remaster)
 19. Out on the Water (2012 – Remaster)
 20. The Steadfast (2012 – Remaster)
 21. A Dark Passage (2012 Remix and Remaster)
 22. Final Chapter (Thus Ends) (2012 – Remaster)

CD 9 – A Night at the Opera

 1. Precious Jerusalem (2012 Remix and Remaster)
 2. Battlefield (2012 Remix and Remaster)
 3. Under the Ice (2012 Remix and Remaster)
 4. Sadly Sings Destiny (2012 Remix and Remaster)
 5. The Maiden and the Minstrel Knight (2012 Remix and Remaster)
 6. Wait for an Answer (2012 Remix and Remaster)
 7. The Soulforged (2012 Remix and Remaster)
 8. Age of False Innocence (2012 Remix and Remaster)
 9. Punishment Divine (2012 Remix and Remaster)
 10. And Then There Was Silence (2012 Remix and Remaster)

CD 10 – LIVE

 1. War of Wrath (Live) [2012 – Remaster]
 2. Into the Storm (Live) [2012 – Remaster]
 3. Welcome to Dying (Live) [2012 – Remaster]
 4. Nightfall (Live) [2012 – Remaster]
 5. The Script for My Requiem (Live) [2012 – Remaster]
 6. Harvest of Sorrow (Live) [2012 – Remaster]
 7. The Soulforged (Live) [2012 – Remaster]
 8. Valhalla (Live) [2012 – Remaster]
 9. Majesty (Live) [2012 – Remaster]
 10. Mordred’s Song (Live) [2012 – Remaster]
 11. Born in a Mourning Hall (Live) [2012 – Remaster]

CD 11 – LIVE continued

 1. Under the Ice (Live) [2012 – Remaster]
 2. Bright Eyes (Live) [2012 – Remaster]
 3. Punishment Divine (Live) [2012 – Remaster]
 4. The Bard’s Song – In The Forest (Live) [2012 – Remaster]
 5. Imaginations from the Other Side (Live) [2012 – Remaster]
 6. Lost in the Twilight Hall (Live) [2012 – Remaster]
 7. A Past and Future Secret (Live) [2012 – Remaster]
 8. Time Stands Still (At the Iron Hill) [Live] [2012 – Remaster]
 9. Journey Through The Dark (Live) [2012 – Remaster]
 10. Lord of the Rings (Live) [2012 – Remaster]
 11. Mirror, Mirror (Live) [2012 – Remaster]

CD 12 – Imaginations Through the Looking Glass

 1. War of Wrath (Remaster 2012)
 2. Time Stands Still (At the Iron Hill) (Remaster 2012)
 3. Banish from Sanctuary (Remaster 2012)
 4. Nightfall (Remaster 2012)
 5. The Script for My Requiem (Remaster 2012)
 6. Valhalla (Remaster 2012)
 7. A Past and Future Secret (Remaster 2012)
 8. Punishment Divine (Remaster 2012)
 9. Mordred’s Song (Remaster 2012)
 10. The Last Candle (Remaster 2012)
 11. Bright Eyes (Remaster 2012)

CD 13 – Imaginations Through the Looking Glass Continued

 1. Lord of the Rings (Remaster 2012)
 2. I’m Alive (Remaster 2012)
 3. Another Holy War (Remaster 2012)
 4. And Then There Was Silence (Remaster 2012)
 5. Somewhere Far Beyond (Remaster 2012)
 6. The Bard’s Song – In The Forest (Remaster 2012)
 7. Imaginations from the Other Side (Remaster 2012)
 8. And the Story Ends (Remaster 2012)
 9. Mirror, Mirror (Remaster 2012)

CD 14 – Nightfall in Middle Earth (special)

 1. Into the Storm (2012 – Remixed)
 2. Nightfall (Remaster 2012)
 3. The Curse of Feanor (Remaster 2012)
 4. Blood Tears (Vocal Remix) This is a new vocal mix
 5. Mirror, Mirror (2012 Remaster)
 6. Noldor (Dead Winter Reigns) [2012 Remaster]
 7. Time Stands Still (At the Iron Hill) (2012 Remaster)
 8. Thorn (2012 Remaster)
 9. The Eldar (2012 Remaster)
 10. When Sorrow Sang (2012 Remaster)
 11. A Dark Passage (2012 Remaster)

CD 15 – An Extraordinary Tale includes unreleased curiosities

 1. Welcome to Dying (Demo)
 2. Lord of the Rings (Demo)
 3. The Bard’s Song – In The Forest (Demo)
 4. The Bard’s Song – The Hobbit (Demo)
 5. Theatre of Pain (Demo)
 6. Trial By Fire (Demo)
 7. The Quest for Tanelorn (Extended Version)
 8. Harvest Of Sorrow (2007 Digital Remaster)